Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 ΜΑΙΟΥ

Δύο σημαντικά γεγονότα έλαβαν χώρα σαν σήμερα αλλά σε διαφορετικές χρονολογίες. Το πρώτο έχει να κάνει με το θάνατο, τον από πολλού χρόνου αναμενόμενο θάνατο μιας Αυτοκρατορίας. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη γένεση της ελπίδας, της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.

"Η Πόλις εάλω"

Στις 29 Μαίου 1453 παίχτηκε η τελευταία πράξη του δράματος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με την πτώση της Κωνσταντινούπολης στα χέρια των Οθωμανών. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, παρά την τεράστια αριθμητική διαφορά οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να σπάσουν τη γραμμή άμυνας των τειχών παρά μόνο όταν από εσωτερική προδοσία μπήκαν από την Κερκόπορτα και περικύκλωσαν τους αμυνόμενους.
Υπήρχε όμως ανάγκη της συγκεκριμένης προδοσίας; Την προεργασία της πτώσης την είχαν ετοιμάσει από πολλού χρόνου η διαφθορά, η σήψη της κοινωνίας οι εμφύλιες διαμάχες και η θρησκευτική διχόνοια ενωτικοί εναντίων ανθενωτικών.
Είχε έρθει ή ώρα να πεθάνει, όταν το τελευταίο προπύργιο, η θρησκεία της αγάπης, αντί να τους ενώσει τους είχε φανατίσει σε σημείο που τους έκανε να κράζουν με προεξέχοντα τον Μέγα Δούκα Λουκά Νοταρά "Είναι προτιμότερο να δω να κυριαρχεί στην αγορά της Πόλης το φακιόλι των Τούρκων παρά η καλύπτρα των Λατίνων".
Την ίδια ημέρα χάνει τη ζωή του ο Κωνσταντίνος ΙΑ', ο Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου.


Έστειλα δυο πουλιά στην Κόκκινη Μηλιά
που λένε τα γραμμένα,
τo 'να σκοτώθηκε, τ' άλλο λαβώθηκε
δε γύρισε κανένα.

Για τον μαρμαρωμένο βασιλιά
ούτε φωνή, ούτε λαλιά.
τον τραγουδάει όμως στα παιδιά,
σαν παραμύθι η γιαγιά.

Έστειλα δυο πουλιά στην Κόκκινη Μηλιά
που λένε τα γραμμένα,
το 'να σκοτώθηκε, τ' άλλο λαβώθηκε
δε γύρισε κανένα.

Έστειλα δυο πουλιά στην Κόκκινη Μηλιά,
δυο πετροχελιδόνια,
μα κει εμμείνανε κι όνειρο γίνανε
και δακρυσμένα χρόνια.

Για τον μαρμαρωμένο βασιλιά
ούτε φωνή, ούτε λαλιά.
τον τραγουδάει όμως στα παιδιά,
σαν παραμύθι η γιαγιά.


Το 1952 σαν σήμερα η Ελλάδα παραχωρεί δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες
"Ορισμένα τινά Ελληνικά θήλεα ζητούν να δοθεί ψήφος εις τα γυναίκας.
Σχετικώς με το ίδιον τούτο θέμα διαπρεπέστατος επιστήμων είχεν άλλοτε αναπτύξη από του βήματος της Βουλής το επιστημονικώς πασίγνωστον , άλλως τε γεγονός ότι παν θήλυ διατελεί εις ανισόρροπο και έξαλλον πνευματικήν κατάστασιν ωρισμένας ημέρας έκαστου μηνός .
Επειδή, εν τούτοις, αι ημέραι αύται, δεν συμπίπτουν ως προς όλα τα θήλεα, είναι αδύνατον να ευρεθεί ημέρα πνευματικής ισορροπίας και ψυχικής γαλήνης όλων των θηλέων, ώστε την ευτυχή εκείνην ημέραν να ορίζονται αι εκάστοτε εκλογαί.
Η γυναικεία συνεπώς ψήφος είναι πράγμα επικίνδυνον , άρα αποκρουστέον . "
Τα παραπάνω ΔΕΝ είναι δικά μου. Το βρήκα σε αρκετά Blog, και είχε γραφτεί στην εφημερίδα ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ της 20-3-1928.
Αυτά λοιπόν είναι τα λόγια κάποιου διαπρεπέστατου επιστήμονα για τη γυναίκα και το δικαίωμα ψήφου. Και έπρεπε να περάσουν άλλα 24 χρόνια για να δοθεί σαν σήμερα το 1952, δικαίωμα ψήφου στη γυναίκα. Εκατό και τριάντα (130) ολόκληρα χρόνια από την απελευθέρωση και σύσταση του Ελληνικού κράτους.
Και επειδή της έδωσαν δικαίωμα ψήφου, μήπως βρήκε τη θέση της; Όχι θα αργήσει πολύ ακόμα. Τόσες χιλιάδες χρόνια καταπίεσης από τον φαλλοκράτη αφέντη δεν ξεπερνιούνται εύκολα. Υπάρχουν δυστυχώς ακόμα άνθρωποι, λάθος αρσενικά ήθελα να πω, με την νοοτροπία του διαπρεπούς επιστήμονα. Οι Άνθρωποι δεν έχουν φύλο, δεν έχουν προκαταλήψεις, έχουν μόνο αγάπη για τον συνΑνθρωπο τους.

Ας ακούσουμε όμως το υπέροχο τραγούδι «γυναίκα της ψυχής μου» των Κατσιμίχα.


Γυναίκα, της ψυχής μου ξένη
Το ξάφνιασμά σου μου απομένει
Ωραία γυναίκα αγαπημένη,
Το βράδυ αυτό το ανόητο, σήμερα
Και των ματιών σου οι μαύροι κρίκοι
Και της νυχτιάς η ανάερη φρίκη...

Σκύψε να μπεις πάλι στη θήκη
Λεπίδι της σιωπής μου, χίμαιρα

28 σχόλια:

fractal είπε...

Gskastro
Προσκυνώ και γω στη μνήμη των μαρτύρων της Άλωσης με πρώτο τον τραγικό τελευταίο ΈΛΛΗΝΑ Αυτοκράτωρα. Μήπως έχεις το γράμμα με το οποίο απάντησε στον Μωάμεθ όταν του ζήτησε να του παραδώσει την Πόλη:
"Την Πόλην σοι δούναι κλπ..."
Ναι ήταν ο τελευταίος Έλληνας βασιλειάς...Απάντησε ακριβώς όπως ο Λεωνίδας.
Ας αναφέρω στη μνήμη τους μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο του μεγαλύτερου Βυζαντινολόγου του κόσμου, του Ρώσου Ιστορικού Βασίλιεφ, απαντώντας έτσι και σε όσους αρνούνται την Ελληνικότητα του Βυζαντίου.. Και δεν είναι λίγοι αυτοί. Μεταξύ αυτών την πρώτη θέση κατέχουν οι "ηγέτες" μας, που ξέρουν από ιστορία όσο εγώ από Κινέζικα.
Aς ακούσομε τον Βασίλιεφ.
(εκδόσεις Μπεργκαδή 1954)
-.. Η εμφάνιση των Σταυροφόρων στο προσκήνιο της Ιστορίας, είναι η πρώτη πράξη της τελικής τραγωδίας της Αυτοκρατορίας (σελίς 163)

Εννοεί βέβαια της 4ης Σταυροφορίας, της πρώτης δηλαδή Άλωσης της Πόλης το 1204 από τους τυχοδιώκτες της Δύσης. Πάρε το υπ΄όψιν σου αυτό όταν κρίνεις τα λόγια του Λουκά Νοταρά. Δεν ήταν προδότης ο Νοταράς. Πίστευε όμως ότι τους τούρκους μπορούσε να τους αλοτριώσει ο Ελληνικός πολιτισμός. Τους δυτικούς τυχοδιώκτες όχι.
Και θυμήσου τι έγινε στην πορεία με την Υψηλή Πύλη. Όλα τα αξιώματα είχαν περάσει στα χέρια των Ελλήνων..Αυτό όμως είναι ένα θέμα που χρειάζεται πολύ συζήτηση..
Συνεχίζουμε με τον Βασίλιεφ:
-..Αλλά ο Χριστιανισμός και ο ειδωλολατρικός Ελληνισμός βαθμιαία αναμίχθησαν και σχημάτισαν ένα χριστιανο-ελληνοανατολικό πολιτισμό, γνωστό με το όνομα Βυζάντιο..(σελίς 502)
-..Με μιά λέξη, την εποχή της πολιτικής και οικονομικής του παρακμής ο Ελληνισμός εφαίνετο να συγκεντρώνει όλη του την δύναμη για να δείξει την ζωτικότητα του κλασσικού πολιτισμού και να προσφέρει ελπιδοφόρα σημεία για τη μελλοντική Ελληνική αναγέννηση του δεκάτου ενάτου αιώνος. Ένας ιστορικός, (Gelrer) λέει ότι της παραμονές της οριστικής της καταστροφής όλη η Ελλάς συνεκέντρωνε την πνευματική της δραστηριότητα για να δίξει την τελευταία θαυμάσια λάμψη της..
Το λίκνο του Πολιτισμού έγινε βορά του Ισλαμικού βαρβαρισμού και της τέλειας κτηνωδίας,,,(σελίς 863)
-.. Ο Ηράκλειος υπήρξε ο δημιουργός του Μεσαιωνικού Βυζαντίου του οποίου η οργάνωση είναι Ρωμαϊκή η γλώσσα και ο πολιτισμός Ελληνικός και η πίστη Χριστιανική (σελίς 243)

Πολλά πάρα πολλά θα μπορούσα να παραθέσω από την 1100 περίπου σελίδων ιστορία της οποίας αν θυμάμαι καλά η βιβλιογραφία ξεπερνά τις 200 σελίδες. Αλλά ας κλείσω με τα λόγια του ΣΒΩΡΟΝΟΥ ο οποίος υπενθυμίζω εξορίστηκε...σαν προοδευτικός:
TO OTI TO BYZANTIO EINAI TO ΕΚΧΡΗΣΤΙΑΝΙΣΜΕΝΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Η ΕΝΤΟΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΗΣ ΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΕΩΣ ΤΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΓΕΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΚΤΗ
Αυτά όσον αφορά τον επιστημονικό λόγο. Όσο αφορά όμως το λόγο τον δικό μας, του απλού λαού δηλαδή, μπορούμε να τον διαβάσουμς στις μαντήλες που φορούν με τα γιορτινά τους ρούχα τα παιδιά των οποίων τη φωτογραφία έχω αναρτήσει με τίτλο " Ακόμα θυμόμαστε το Βυζαντινό παρελθόν μας."
Μπορούμε ακόμα να την νιώσουμε στο άκουσμα του πόνου του λαού μας που αρνείται να δεχθεί το γεγονός της Άλωσης... "Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικιά μας θάναι"
Καλό μου transient με συγχωρείς για την πολυλογία. Χθες ξενύχτησα κουβεντιάζοντας με τον Επίκουρο. Σχεδόν δεν έχω όρεξη να πάω στη θάλασσα. Μα σήμερα επιβάλεται. Στο σημερινό μου μπάνιο θα θυμάμαι τον καλό μου φίλο τον Γιόχαν (ξεχνώ αυτή τη στιγμή το επίθετό του) Του Γερμανού μηχανικού που είχε πάει στην Πόλη για να μελετήσει στην Αυτοκρατωρική βιβλιοθήκη τα κείμενα του Αρχιμήδη και έμεινε εκεί προσφέροντας τις υπηρεσίες του στους πολιορκημένους. Ήταν εκείνος που κατάλαβε ότι οι Τούρκοι άνοιγαν σύραγγα για να περάσουν κάτω από τα τείχη και να μπούν στην πόλη. Το κατάλαβε όταν παρατήρησε τις ανεπαίσθητες ρυτιδώσεις στην επιφάνεια του νερού ενός βαρελιού που είχαν βάλει πάνω στα τείχη για να σβύνουν τις φωτιές.
Πάω τώρα και εγώ να σβύσω τη φωτιά της δικής μου΄"άλωσης". Μισοπέλαγα. Εκεί που δεν μπορούν να με συλλάβουν τα πανίσχυρα ραντάρ σου.......

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

gskastro,
θα μου επιτρέψεις,εγώ να σταθώ στην 2η επέτειο του post σου
και θα συμφωνήσω με την τοποθέτησή σου(Οι Άνθρωποι δεν έχουν φύλο, δεν έχουν προκαταλήψεις, έχουν μόνο αγάπη για τον συνΑνθρωπο τους)
Η παραπάνω σκέψη κατευθήνει την ζωή μου.Έχω την χαρά και την ευτυχία να έχω δύο κόρες απο τον πρώτο μου γάμο και έναν γιό από τον δεύτερο.
Η αγάπη μου σαν πατέρας διοχετεύετε με την ίδια ένταση και το ίδιο πάθος προς όλα μου τα παιδιά.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αντιμετωπίζω και το σύνολο των συνανθρώπων μου.
Μια συμπεριφορά που θα με ενοχλεί, θα μ'ενοχλεί από όποιονδήποτε και αν προέρχετε.Η καταπάτηση των ελευθεριών των συνανθρώπων μου,με αφορά σε υπέρτατο βαθμό.
Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία,από το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του κάθε ανθρώπου.Κάποτε ήταν έγκλημα να γεννηθείς γυναίκα-σε κάποιες χώρες ακόμη είναι-πρίν λίγα χρόνια ήταν εγκλημα να φανερώσεις την διαφορετικότητα της σεξουαλικής σου ζωής.
Σήμερα όμως, τουλάχιστον στην δυτική κοινωνία, τείνουν να εκλείψουν αυτές οι συμπεριφορές.
Και όπου και όποτε εκδηλώνονται καταδικάζονται από την πλειοψηφία των συνανθρώπων μας.Πιστεύω πως οι επόμενες γενιές σ'αυτό το θέμα θα βρουν καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης.
Σήμερα πιά το έλλειμα της αγάπης δεν είναι φύλου ή φυλής είναι παναθρώπινο και οι περισσότεροι πιστεύουν πως δίνοντας κάποια χρήματα σ' έναν έρανο εκδήλωσαν την αγάπη τους και καθάρισαν με την συνείδησή τους.
Και μετά?
Πόσοι από εμάς συνειδητά την εκδηλώνουμε στην καθημερινή μας ζωή?
Η ΑΓΑΠΗ είναι το ζητούμενο για όλους.
Ακόμη και αυτή που έμεινε τις περισσότερες φορές είναι ψεύτικη.
Αληθινή είναι, αυτή που ξεκινάει έτσι άδολα ,σ' αυτές εδώ τις ιστοσελίδες, ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν έχουν τίποτε άλλο να μοιράσουν παρά μόνο την σκέψη τους.
gskastro σ' ευχαριστώ για την φιλοξενία των σκέψεών μου ,μα κυρίως για την αφορμή να διατυπωθούν.
Καλό απόγευμα.

Κωνσταντινιά είπε...

Καλησπέρα,
σε βρήκα στα σχόλια του Επίκουρου και είπα να περάσω μια βόλτα και φυσικά δεν το μετάνιωσα.
Νιώθω όμως αμήχανα!!
Τι να σχολιάσω τώρα εγώ μετά τους προλαλήσαντες!
Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί τους (ο Βαγγέλης με συγκίνησε για μια φορά ακόμη) και να σου πω μπράβο για τις θέσεις σου και τον λόγο σου!

Θα ξαναπεράσω

asterion είπε...

Για την άλωση δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω παρά για τον ηρωισμό του Κων/νου, που έχω την εντύπωση ότι ήξερε τι τον περιμένει.
Το επόμενό σου είναι καταπληκτικό, ευρηματικό.......και εν πολλοίς σεβαστό. Βέβαια με έκανες και γέλασα, αν το καλοεξετάσεις από κάποια ποιό ψύχραιμη σκοπιά. Είχε δίκιο!!!!!
Ξέρω ότι θα με πάρουν με τις πέτρες .....αλλά!!!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

gskastro είσαι έτοιμος για ένα ταξίδι στα Μεστά της πανέμορφης Χίου?

gskastro είπε...

Καλέ μου Επίκουρε, το παιχνίδι αυτό θέλει υπομονή. Είναι σαν το παιχνίδι της γάτας με τον ποντικό. Όπως είδες έδωσα δύο συντεταγμένες στο fractal, και δύο αρχικά χωριών με κάστρα. Όμως είπε ότι πρέπει να κουνήσω λίγο τον κέρσορα. Παραπλανητικό ή όχι δεν γνωρίζουμε. Με δεδομένο ότι δήλωσε ότι ο πρώτος κανόνας είναι να τους βάζει το fractal, πρέπει να περιμένουμε να τους ακούσουμε. Το κουβάρι θα ξετυλιχθεί αργά αργά.
Όπως σου έγραψα ήδη στο Blog σου το ταξίδι αυτό θα το κάνω νοερά. Θα με αισθάνεστε μαζί σας την ώρα που θα απολαμβάνετε το υποβρύχιο. Βλέπεις δημιούργησα μια εικόνα για το fractal και προτιμώ να παραμείνω με αυτή την εικόνα.
Καλή σου νύχτα Επίκουρε και κάλο ξημέρωμα. gskastro

gskastro είπε...

Καλή μου Κωνσταντινιά, βλέπω ότι είσαι από τις τυχερές, «μεζεδάκι ουζάκι και καλή παρέα» από τον άνθρωπό σου. Ευχαριστώ για την επίσκεψη, έχω μπει αρκετές φορές στο δικό σου, χωρίς να αφήσω σχόλιο. Μου αρέσουν αυτά που γράφεις, ο τρόπος που γράφεις.
Καλή σου ημέρα Κωνστανινιά και να συνεχίσεις το ωραίο σου Blog. gskastro

gskastro είπε...

Φίλε Αστερίωνα, ευχαριστώ για την επίσκεψη, ποιος έχει το δικαίωμα να σε πάρει με τις πέτρες , έστω και μεταφορικά; Από πότε οι ιδέες, οι απόψεις και τα πιστεύω άρχισαν να γίνονται αντικείμενα χλευασμού;
Από ότι φαίνεται έχουμε διαφορετικές απόψεις στο θέμα αυτό. Και τι με αυτό; Έχω ή έχεις το δικαίωμα να ψέξει ο ένας τον άλλον; ΟΧΙ. Το να υποστηρίξει ο καθένας μας με επιχειρήματα τις απόψεις του ΝΑΙ.
Έχεις δει πως κτίζουν την ξερολιθιά; Οι πέτρες μεταξύ τους δεν έχουν καμία ομοιότητα. Και όμως ο μάστορας την φτιάχνει τόσο στέρεα, βάζει τις πέτρες με μικρότερες ανάμεσα χωρίς συνδετικό υλικό να συνεργάζονται αγαστά με αποτέλεσμα να τις βλέπεις μετά από εκατοντάδες χρόνια να στέκουν περήφανα.
Φίλε Αστερίωνα μη φοβάσαι να παρουσιάζεις τις απόψεις σου, άλλωστε από ότι βλέπω στο Blog σου δεν έχεις τέτοιο πρόβλημα.
Να έχεις μια καλή ημέρα. gskastro

gskastro είπε...

Καλό μου fractal, σε άφησα τελευταίο, μη μου παραπονιέσαι. Μου έβαλες test ή έχεις αντίγραφο του γράμματος; "Το δε την πόλιν σοι δούναι ουτ' εμόν εστίν ουτ' άλλου των κατοικούντων εν ταύτη∙ κοινή γαρ γνώμη άπαντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισθόμεθα της ζωής ημών".
Δεν χαρακτήρισα τον Νοταρά προδότη. Όμως σε στιγμές εθνικής κρίσης κάποιος πρέπει να έχει το μεγαλειώδες σθένος να απαρνηθεί τον εαυτόν του και να προχωρήσει στον κοινό αγώνα. Μήπως δεν το βλέπουμε αυτό στην καθημερινή μας ζωή; Είναι προδότες όλοι αυτοί; Σαφώς και όχι. Ο καθένας τους μάχεται για τα πιστεύω του και όλοι μαζί κατρακυλούμε το κατήφορο. Πόσο πιο εύκολος είναι ο κατήφορος από τον ανήφορο!
Τι στα γράφω εσένα όμως αυτά. Τα έχεις μελετήσει από ότι βλέπω καλύτερα από τον καθένα μας, και τα παίζεις στα δάκτυλά σου με μεγάλη ευκολία.
Κάνε αμέριμνο τα μπάνια σου, το ραντάρ μου είναι σε ύπνωση μέχρι νεοτέρας. Να έχεις μια υπέροχη ημέρα. gskastro

asterion είπε...

καλημέρα
έχω μια ένσταση ανφορικά στα γραφόμενα του κ. Σβορώνου. Δεν μπορώ να κατανοήσω το "Ρωμαϊκό κράτος του Ελληνικού ΄Εθνους". Δυστυχώς από τον Ρωμαϊκό ζυγό δεν απαλαχτήκαμε , αλλάξαμε αφεντικά. Δυτική αυτοκρατορία-Ανατολική. Η Αντιμετώπισή μας εχθρική. Η γλώσσα τους Λατινική τουλάχιστον μέχρι το 800 μ.χ. Η υποστήριξη του Ελληνικού εδάφους και φυλής σκιώδης σε κάθε επιδρομή. Η σφαγή των Μανιχαίων γεγονός. Η φυγοστρατεία δια του μοναχισμού καταλυτική. Η παρασχεθείσα βοήθεια από σώματα Ελληνικά στην πολιορκητική δύναμη των Τούρκων δεδομένη. Κατά τα άλλα στώμεν καλώς και ο Βασίλιεφ θαυμάσιος.

fractal είπε...

niΑΣΤΕΡΙΩΝ Εδώ fractal. Ο Σβωρόνος δεν ταυτίζει τη λέξη κράτος με τη λέξη έθνος. Κράτος ενοούμε την οργάνωση της κρατικής διοικητικής μηχανής. Έθνος είναι το σύνολο των ανθρώπων με συνήδειση του κοινού παρελθόντος τους, απόφαση να υπερασπισθούμε τις κοινά αποδεκτές αξίες της βιοτής τους, κοινη γλώσσα, (όχι απαραίτητα, αν και η μη γνώση της γλώσσας δισκολεύει στην πρόσληψη της συνήδεισης του κοινού παρελθόντος και της ιδεοληψίας. Στην περίπτωση αυτή , καλείται η προφορική λαϊκή παράδοση να παίξει το ρόλο της, όπως έγινς επί τουρκοκρατίας. Στην για 400 χρόνια τούρκικη κατοχή και για την ιδιαίτερη πατρίδα μου μαζί με τη Λατινική κατοχη 650 χρόνια!!!!πως δεν χάσαμε την εθνική μας συνείδηση; Είμαστε ελληνικό έθνος σε Τουρκικό και Λατινικό κράτος. Θέλει σκέψη το πράγμα και προ παντός δούλεμα στο μυαλό. Προς Θεού όχι αναμάσημα στερεότυπων κλεισέ). Μπήκαμε όμως σε μεγάλη κουβέντα. Σε κάποιο σχόλιό μου για την Άλωση της Πόλης μίλησα για τον Λουκά Νοταρά και την περίφημη φράση του..(για το τούρκικο φακιόλιο κλπ) Το μίσος που είχε δημιουργηθεί με το σχίσμα των εκκλησιών ουσιαστικά δεν γεφυρώθηκε ποτέ. Υφέρπει πάντα στην Παππική εκκλησία. Όμως δεν υπάρχουν παντού εχθροί Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε παντού εχθρούς. Σε κάποιο άλλο σχόλιο νομίζω στο βλόκ του transient αυτό αναφέρεται πολύ σωστά με παράδειγμα την Μελίνα και τον Ντασσέν. Πρέπει να ξέρουμε πως το μοναδικό όπλο μας για να επιβιώσουμε στην παγκοσμιοποίση και να κρατήσουμε την εθνική μας σηνήδειση είναι η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας. Αλλά πόσοι Έλληνες ξέρουν την Ιστορία μας και πόσοι Ελληνες είναι φορείς του Ελληνικού πολιτισμού. Να μιά τεράστίων διαστάσεων συζήτηση. Η Ελένη Γλύκαντζη Αρβελέρ (ο λόγος της είναι πάντα πολύ περιεκτικός) μιά φορά όταν της έκανα παράπονα για τη στάση των Δυτικών σε κάποιο θέμα, μου απάντησε αποστομοτικά:
"Άκου να σου πω... fractal για να ζητούμε από τους άλλους να είναι φιλλέληνες, πρέπει πρώτα από όλλα να είμαστε εμείς Έλληνες."
Σκέψου τα αυτά καλέ μου ΑΣΤΕΡΙΟΝΑ και τα ξαναλέμε όποτε θέλεις. Σήμερα ξενάγησα στο χωριό μου μιά ομάδα επίσημων Γερμανών. Τους ΄έκανα μιά μεγάλη εισαγωγή για το ιστορικό πλαίσιο της δημιουργίας του χωριού μου. Το μεγαλύτερο μέρος αφορούσε στην καταστροφή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους Λατίνους τυχοδιόκτες της 4ης Σταυροφορίας (1204) και τα αποτελέσματα που είχε στο χώρο του Αιγαίου και την 'Αλωση της Πόλης από τους Τούρκους το 1453. Ήξεραν πολύ καλά πως στην Σταυροφορία αυτή συμμετείχαν και Γερμανοί τυχοδιώκτες. Δεν ήταν ανάγκη να τους το πω. Αλλά η όλη ξενάγηση και αφήγηση της ιστορίας με πραγματικά γεγονότα ήταν ένα βαρύ χαστούκι για όσους την κατάλαβαν. Και πίστεψέ με από τις κατ΄ιδίαν συζητήσεις που είχαμε την ώρα του φαγητού ήταν πολοί αυτοί που κατάλαβαν τι σημαίνει να γίνεται η Ελλάδα ο κυμματοθραύστης της εξ΄Ανατολών βαρβαρότητας, και η Δυτική ευρώπη να απολαμβάνει το βούτηρο και τη μαρμελλάδα της με ασφάλεια. Κουράστικα λίγο . Από το πρωί μιλάω ..Συγχώρησέμε που αφήνω την κουβέντα απότομα. ΅Είχα ακόμα να σου πω πολλά. Αλλά θέλω να πέσω στην αγγαλιά της συζήτησης με τον transient και τον Επόκουρο για να ξεκουραστώ. Αντίο

asterion είπε...

Αγαπητέ μου Fractal
Το ευχαριστήθηκα το γράψιμό σου αν και λίγο βιαστικό.
Αντιλαμβάνουμε ότι στην ηλικία δεν διαφέρουμε και πάρα πολύ (από τις ταινίες που σου άρεσαν). Η ηλικία που γράφω στο Profile μου είναι πραγματική. Εχεις τοποθετηθεί σωστά για την επιβίωσή μας (στόχοι της προτροπής του Κίσσιγκερ, για τηυν εξόντωσή μας). Όμως σήμερα και λίγο ποιο πρίν στόχος των μαθητών δεν είναι η γνώση αλλά το να περάσουν τις εξετάσεις. Δυστυχώς στις γνώσεις επικρατεί αλλαλούμ (και μια υφέρπουσα ηττοπάθεια κατάλληλα καλλιεργούμενη (μάλλον υποδαυλιζόμενη). Αργότερα ίσως σου γράψω, για το που πάει ή όλη κατάσταση και τι πρέπει να γίνει. Όμως είμαστε μακριά ακόμα. Σκόπιμα λοιδωρούν την γνώση.. Οπου υπάρχει αγνωσία υπάρχει ευκολία.
Η ένστασή μου επικεντρωνόταν στο παρακάτω. «το εκχριστιανισμένο Ρωμαϊκό κράτος του Ελληνικού έθνους». Δεν μου ακουγόταν καλά θα το προτιμούσα, «το Ελληνικό έθνος του εκχριστιανισμένου Ρωμαϊκού κράτους» και αυτό γιατί το Ρωμαϊκό κράτος δεν είχε μόνον το Ελληνικό έθνος αλλά και άλλα έθνη. Οι Ελληνες απέκτησαν στα καλά καθούμενα την ταμπέλα του Ρωμιού με τις ευλογίες της εκκλησίας η οποία δυσκολεύεται πολύ να μιλήσει για Ελληνες. Ηταν τόσα αυτά που υπέφεραν (στο ξέφραγο αμπέλι όπου αλώνιζαν διάφοροι). Τόσο οφθαλμοφανής η απαξία της ΑνατολικοΡωμαϊκής διοίκησης, ώστε με το δίκιο τους πήραν τον νόμο στα χέρια τους και συγκρότησαν ένα είδος Εθνοφυλακής και βρέθηκαν αρκετοί απ’ έξω από την πόλη να την πολιορκούν μαζί με τους Τούρκους.
Αρκετές φορές έχω επισημάνει ότι η ξενομανία και ο μιμητισμός μας δεν μας αφήνει να είμαστε και λίγο φιλέλληνες. Μας τρώει η ξενομανία και σνομπάρουμε τα της πατρίδας μας (πολλοί θεωρούν ντροπή την Ελληνική τους ταυτότητα). Η κυρία Αβδελέρ σωστά τοποθετήθηκε. Εμείς τι κάνουμε.
Και στην ξενάγησή σου έπιασες τον παλμό ή μάλλον σφυγμό. Η ερώτησή μου είναι «πόσοι από τους εντεταλμένους το κάνουν αυτό;»
Οι Θέσεις που εξέθεσες δεν απέχουν καθόλου από τα πιστεύω μου. Ηταν σαν να κοίταζα στον καθρέφτη.
Φυσικά και θα τα ξαναπούμε. Αυτό ήταν οι συστάσεις μας. Εχω μόνον μια αδυναμία στις λίγες και σταράτες κουβέντες.
Αστερίων

fractal είπε...

ΑΣΤΕΡΙΩΝ Εδώ fractal. Στο προφίλ σου δεν φαίνεται καμιά ηληκία. Προφανώς μου αρέσουν και πολλές άλλες ταινίες οι οποίες δεν αναφέρονται. Θα μπορούσα όμως σαν γενίκευση να πώ πως μου αρέσουν όλες οι ταινίες του κινήματος του Ιταλικού νεορεαλισμού. Αλλά είναι και πολλές ακόμα δικές μας και ξένες που δεν αναφέρονται. Ευχαριστώ για την επισήμανση, Θα είμαι πιό λιγόλογη. Αυτό το προσπαθώ και τις περισσότερες φορές το καταφέρνω. Πολλές φορές στις παρέες μου ζητούν να μιλήσω. Άν όμως έχω να υπερασπιστώ κάτι που πιστεύω πως αξίζει, τότε γίνομαι χείμαρος. Και αλοίμονο σε όποιον βρεθςί μπροστά μου.
Τα ξαναλέμε.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

gskastro, πέρασα να αφήσω την καλησπέρα μου.
Ελπίζω να είσαι καλά.Θα τα πούμε το βράδυ?

asterion είπε...

Ισως υπήρξα λίγο σφοδρός. Οταν λέω σταράτες κουβέντες εννοώ όχι απεραντολογίες. Καλά κάνεις και γίνεσαι χειμμαρώδης.Απορώ πως δεν είδες την ηλικία μου που είναι φάτσα κάρτα(73)στο Profile μου.
Να σε ειδοποιήσω για κάτι πολύ ενδιαφέρον. http://ellania.pblogs.gr. Αν πάς δεν αθ μετανοιώσεις. Ο οικδεσπότης μας έχει το δικό μου. Προφανώς θα έχεις ένα Σαββατοκύριακο πλήρες. Να περάσεις καλά.

asterion είπε...

Νόμιζα ότι τα προφιλ είναι ενιαία. Είμαι τοποθετημένος στο Pathfinder,όπου και το μπλόκ μου.
Πιστεύω ότι θα έχεις ένα Σαββατοκύριακο πλήρους απασχόλησης.
Νασ περάσεις καλά.

gskastro είπε...

Αστερίωνα, καλημέρα και καλό μήνα. Μια και σας φιλοξένησα, ελπίζω να με φιλοξενήσεις και εσύ. Θα το αναρτήσω και στο δικό μου Blog.
Πήγα στη διεύθυνση που έγραψες στο fractal και διάβασα το τελευταίο επεισόδιο. Ξέρεις καμιά φορά η υπερβολή ή τα λάθος στοιχεία με αποτρέπουν από του να συνεχίσω την ανάγνωση και έτσι δεν συνέχισα στα υπόλοιπα.
Με 13 εκ. δολάρια, όχι 125μ πυρηνοκίνητες μηχανές δεν μπορούν να κατασκευάσουν αλλά ούτε για το κέλυφος της μηχανής δεν φθάνουν.
Και συνεχίζω με την FEMA. Δεν ξέρω τι είναι ή τι κάνει η FEMA αλλά και ούτε με ενδιαφέρει (σε προλαβαίνω, θα μου απαντήσεις: πρόβλημά σου) εκείνο όμως που ξέρω είναι ότι όταν κάνω έρευνα για κάτι, μόλις βρω κάποιο στοιχείο, το κοπιάρω ακριβώς όπως είναι για να μη μπορεί κάποιος εκ των υστέρων να μου πει ότι είναι αποκύημα της φαντασίας μου, και δεν ισχυρίζομαι «…. λίγες μέρες πριν αφαιρέθηκε και γι' αυτό δεν την δημοσιεύω».
Όσο για αυτό που γράφει: «Περισσότερο τρελό δεν είναι το να δίνεται η άδεια στο κράτος μας να τυπώσει χρήμα και κατόπιν αυτό το χρήμα να τοχρωστάμε έντοκα σε κάποια «κεντρική τράπεζα»; Αν αυτό σας φαίνεται λογικό τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα!»
Σε πληροφορώ Αστερίωνα ότι όντως έχω πρόβλημα. Το πρόβλημά μου όμως είναι με αυτούς που εκ προοιμίου μου δηλώνουν ότι αν δεν συμφωνώ μαζί τους τότε έχω πρόβλημα.
Και τελειώνοντας θα σου πω τούτο. Πολλά θα συμβούν στη ζωή μου χωρίς την δική μου έγκριση, και το κυριότερο είναι ότι χωρίς δική μου ευθύνη έπαψα να είμαι αθάνατος, επειδή κάποιος πρόγονός μου αποφάσισε να δοκιμάσει το μήλο (έτσι το λέγανε τότε, αλλά και τώρα από Μ αρχίζει).
Αστερίωνα να έχεις μια πολύ καλή ημέρα. gskastro

gskastro είπε...

Φίλε μου Επίκουρε, σου άφησα μήνυμα στο Blog σου. Καλό μήνα και καλή σου ημέρα. gskastro

fractal είπε...

Μόνο σε μένα δεν άφησες ούτε μία κουβέντα..κι ας φωνάζω ....ότι με συνέλαβαν.
Κάστρο μου γιατί θύμωσες?

gskastro είπε...

Καλό μου fractal δεν σε ξεχνάω, ούτε θυμωμένος είμαι. Άκουσα τη φωνή βοήθειας αλλά σε άφησα μόνο γιατί ήμουν βέβαιος ότι τα βγάζεις πέρα. Άλλωστε ένα fractal δεν κινδυνεύει με τίποτα, ποιος μπορεί να το πιάσει, ποιος μπορεί να το δει!
Μου είχες ζητήσει να σου πω κάτι για τον εαυτόν μου. Έψαξα λιγάκι, πήγα πίσω πολύ πίσω, 2000 χρόνια και βρήκα να σου δώσω αυτά μου τα στοιχεία.
Αγάπησα• ποιος όχι; Εξόκειλα• σε ποιον αυτά είναι ξένα;
Έρμαιο μανίας• αλλά από πού; όχι θεός η αιτία;
Τώρα μακριά όλα αυτά –τα μαύρα μου μαλλιά ήδη χιονισμένα
παίζουν και μού προμηνούν τη συνετή ηλικία.
Έπαιξα, όσο ήταν καιρός• τώρα καιρός δεν μου έχει μείνει
–καιρός μου να προσανατολιστώ στη σωφροσύνη.

Και για την αντιγραφή gskastro

Κωνσταντινιά είπε...

Σήμερα βρήκα λίγο χρόνο και διάβασα τις πρώτες αναρτήσεις σου.


Αύριο λέω να πάω στο μπλογκ του Αστερίωνα . Αστερίων αν το διαβάσεις να με περιμένεις.

asterion είπε...

gskastro
Το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Ιουνίου έχουμε την επέτειο μιας μετάστασης. Αν πάρω κεφάλι δεν θα αρχίσεις τα παράπονα;

gskastro είπε...

Κωνσταντινιά καλώς την στο Blog μου, κάποια στιγμή θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτό το ωραίο θέμα «ανάγκη επικοινωνίας» που έχεις αναρτήσει στο Blog σου.
Σήμερα το μεσημέρι καθόμουν και διάβαζα δύο τρία συγκεκριμένα Blog, και έκανα τη χρονική αναδρομή. Πριν ένα μήνα περίπου, τρεις άγνωστοι μεταξύ τους άρχισαν να επικοινωνούν μέσω των Blog τους. Προτού συμπληρωθεί ο μήνας άρχισε καταιγισμός μηνυμάτων, μηνυμάτων ψυχής. Ο ένας από τους Blogger είναι ο υπογράφων, οι άλλοι είναι δυο πολύ αγαπητά πρόσωπα. Δεν με έχουν δει ποτέ δεν τους έχω δει. Και όμως αισθανόμαστε δεμένοι μεταξύ μας. Πες μου καλή μου Κωνσταντινιά, πως γίνεται αυτό; Μήπως έχει να κάνει με αυτό που διαπίστωσες και έγραψες στο Blog σου; « Την κυριολεξία όμως, την ουσία αυτών των λέξεων, την διαπιστώνω τώρα σ' αυτόν εδώ τον "ηλεκτρονικό τόπο"»
Ας είναι έχουμε καιρό να ανταλλάξουμε τις απόψεις μας και που ξέρεις μπορεί να γίνεις και το τέταρτο μέλος!
Καλό σου απόγευμα. Gskastro
Υ.Γ. Το μήνυμα αυτό θα το βάλω στο δικό σου και το δικό μου Blog. Βλέπω υπάρχει και μήνυμα του Αστερίωνα. Θα τα πούμε Αστερίωνα να είσαι καλά.

asterion είπε...

Κωνσταντινιά
σε περιπτώσεις προειδοποιημένης επίσκεψης, έχω τηυν εντύπωση ότι πρέπει να στρώνουμε κόκκινο χαλί και ένα παιδάκι να περιμένει με λουλούδια. Δύσκολο όμως επειδή δεν ακλογνωρίζω τα τεχνάσματα του Internet

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

transient,καλέ μου φίλε, που είσαι?
Η ανάγκη επικοινωνίας είναι παρούσα και σε αναζητώ στις γειτονιές της μπλογκόσφαιρας.
Η κωσταντινιά καλέ μου φίλε ήταν η πρώτη που με το σχόλιο της σημάδεψε την παρουσία μου στο μπλόκ.Την αγαπώ ιδιαίτερα για την σπιρτάδα της, το χιούμορ της, την ευρύτητα πνεύματος στις σκέψεις της και την ευαισθησία της ψυχής της.Από το μέτωπο της πολιορκίας υπάρχουν νεότερα.
Δεν ξέρω πως ,με εναν μαγικό τρόπο έφτασα στο τέλος και έχω την αίσθηση της πληρ'οτητας στην ζωή μου.
Θέλω να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την συμβολή σου σ' αυτό. Πλησιάζει ο καιρός που θα συναντηθούμε-αν το θες και εσύ βέβαια-.Για μένα θα είναι ένα στάδιο προσμονής έξω απο τις πύλες του παραδείσου.
Σου εύχομαι ότι καλύτερο στην ζωή σου.
Σ'αγαπώ και σε σκέφτομαι.

Κωνσταντινιά είπε...

gkastro,
είσαι πολύ καλός οικοδεσπότης, πιστεύω πως δεν καταχραζόμαστε της καλοσύνης σου, ανταλλάζοντας αβροφροσύνες στό σπίτι σου.
Πρέπει όμως να πω στον Επίκουρο πως μ' έκανε να κοκκινίσω,και.. πως θα πιστέψω όσα μου καταμαρτυρεί.Το κρίμα στο λαιμό του.
Στον Αστερίωνα θα πω πως πήγα νωρίτερα απ' όταν με περίμενε, όλα ήταν έτοιμα σαν από καιρό, τακτοποιημένα και φιλόξενα.

fractal είπε...

Transient
Εξακολουθώ να έχω μιά ανησυχία, για την αιτία της εξαφάνησής σου.
Μου λείπεις. Χθες περπάτησα μέχρι τη βίγλα μου. Είχα παρέα εσένα και τον Επίκουρο. Σκεφτόμαστε πως μπορούσαμε να παίξουμμε τόπι με τον ήλιο που έδειε. Και σας έλεγα μάλιστα πως θα υποτασσόμουν στους κανόνες που εσέίς θα βάζατε. Νομίζω πως αυτό δεν έχει ξαναγίνει στη ζωή μου.
Θέλω τώρα να σου μιλήσω για κατεδαφίσεις, μιά και η κατεδάφιση ήταν η αιτία που γνωριστήκαμε.. Έτσι για να σου ξαναζωντανέψω το ενδιαφέρον σου για μένα.
Άκούγεται απίστευτο. Όμως έγινε.
Για να χτιστεί το αρχιτεκτονικό τερατούργημα της μητροπολιτικής εκκλησίας της Αθήνας, κατεδαφίστηκαν 72 (διάβασες σωστά, 72, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες στην περιοχή της Αθήνας.
Η καπνικαρέα σώθηκε γιατί προκάλεσε την προσοχή του Λουδοβίκου της Βαβαρίας όταν επισκέφθηκε την Αθήνα. Αυτός έδωσε εντολή να μην γίνει η κατεδάφηση αλά να διαπλατυνθείσ στο σημείο εκείνο η Ερμού. Ένας Βαβαρός έσωσε την Καπνικαρέα....Οι εκκλησίες που κατεδαφίστηκαν (σύμφωνα με περιγραφές ξένων περιηγητών) ήταν αριστουργήματα αρχιτεκτονικής αλλά και τοιχογραφικής δημιουργίας
Το εντελώς ανυπόμονο και αχόρταγο από αγάπη fractal σου

asterion είπε...

Εδώ γκρεμίσθηκαν και θαύτηκαν περίτεχνοι αρχαίοι ναοί και επάνω τους δημιουργήθηκαν εκτρώματα (σκυλέυοντας και τα υλικά τους) και εκμεταλλεύομενοι την προνομιακή τους ή μάλλον επιλεγμένη γεωδαιτκή τους θέση και η Καπνικαρέα μας μάρανε; Ο σεισμός έδειξε τι εστί Βερύκοκο.