Παρ’ όλο που είμαι εναντίον όλων αυτών των παγκοσμιοποιημένων επετείων, υπάρχουν δύο που πιστεύω ότι θα πρέπει να τις τιμούμε όσο θα υπάρχουν άνθρωποι.
Η μία είναι η 1η του Μάη, σε ανάμνηση των αγώνων των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους.
Και η 2η είναι η εορτή της Μάνας που την εορτάζουμε την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε μετά την επιτυχή εκστρατεία της Αμερικανίδας Anna Jarvis που διήρκησε από το 1907 μέχρι το 1914, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της, η οποία έδωσε αγώνες για τη συμφιλίωση Βορείων και Νοτίων μετά το τέλος του εμφυλίου.
Ένα ποιηματάκι από τα παλιά και το υπέροχο τραγούδι του Φώτη Πολυμέρη, είναι ό τι καλύτερο αρμόζει για αυτή την επέτειο.
Ένα παιδί, ένα μοναχοπαίδι αγόρι
αγάπησε μιας μάγισσας την κόρη.
"Δεν αγαπώ εγώ, του λέει, παιδιά,
μα αν θέλεις το φιλί μου,
της μάνας σου να φέρεις την καρδιά,
να ρίξω να την φάει το σκυλί μου.
Τρέχει ο γιός την Μάνα του σκοτώνει
και την καρδιά τραβά και ξεριζώνει
και τρέχει να την πάει, μα σκοντάφτει
και πέφτει ο νιός κατάχαμα με δαύτη,
κυλάει ο νιός και η καρδιά κυλάει
και την ακούει να κλαίει και να μιλάει.
Μιλάει η μάνα στο παιδί και λέει:
"Χτύπησες αγόρι μου?" και κλαίει...
1 σχόλιο:
Αναμφισβήτο. Με όλα τα συν, θυσίες αγώνες, λαχτάρες, ξενύχτια, αγωνίες. Πολλές φορές μόνη της, αβοήθητη και απροστάτευτη.
Αυτά βέβαια ήταν συνήθη φαινόμενα της εποχής που είναι και το τραγούδι. Σήμερα έχουν αλλάξει αρκετά τα πράγματα. Οι σύγχρονες μανάδες κατά πλειοψηφία δεν έχουν αυτό που παλιά ονομάζαμε μητρικό ένστικτο. Αυτό έχει επικαλυφθεί από κάτι άλλο, του θυληκού που χρειάζεται επιβεβαίωση, η τρυφερότηατ της μάνας κάπου μακριά είναι νυχτωμένη. Ο καϋμένος ο πατέρας "το μεγάλο αλεξικέραυνο της οικογενείας" είναι παρών και πρωταγωνιστής στην περιποίηση των παιδιών, τα οποία κάποιες μαμάδες τα θεωρούν μέσα επίδειξης, κάτι σαν τις κούκλες που έπαιζαν παλιά. Οι καλές πραγματικές ΜΑΜΑΔΕΣ σήμερα είναι εξαίρεση που πιστοποιεί τον κανόνα. Εγωψισμός και φιλαρέσκεια; επικρατούν. Να ειπώ και κάτι; Πόσοι πατεράδες την περασμένη Κυριακή πήραν ένα φιλί; Ηταν η γιορτή του Πατέρα.
Δημοσίευση σχολίου