Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

Κύριε Αλογοσκούφη υπάρχει λύση στο πρόβλημα των τιμών

«Ποιος είναι τόσο στερημένος από ανθρωπιστικά αισθήματα ώστε να μη βλέπει ότι υπερβολικές τιμές έχουν επικρατήσει στις αγορές των πόλεών μας και ότι το πάθος για το κέρδος δεν μειώνεται ακόμα και με αφθονία αγαθών κατά τα εύφορα έτη; Ούτως ώστε …. κακοί άνθρωποι να θεωρούν ότι είναι ζημία τους εάν προκύψει αφθονία;
Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν σκοπό να εμποδίσουν την γενική ευημερία … να επιζητήσουν τοκογλυφικά και καταστρεπτικά κέρδη … η φιλαργυρία κυριάρχησε στο κόσμο … Οπουδήποτε αναγκάζονται να μεταβούν τα στρατεύματά μας για την κοινή ασφάλεια, οι αισχροκερδείς ανυψώνουν τις τιμές όχι απλά στο τετραπλάσιο ή το οκταπλάσιο του κανονικού, αλλά εκτός πάσης περιγραφής. Πολλές φορές ο στρατιώτης πρέπει να δαπανήσει ολόκληρο το μισθό τους και το επίδομά του για μία και μόνο προμήθεια και κατ΄ αυτό τον τρόπο η εισφορά όλου του κόσμου για την συντήρηση των στρατευμάτων καταλήγει στα αισχρά κέρδη των κλεπτών.»
Σας θυμίζει κάτι; Μήπως είναι ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας; Θα μπορούσε, όμως δεν είναι, είναι από το προοίμιο του Διατάγματος περί τιμών του Διοκλητιανού το 301 μ.Χ (Edictum De Pretiis Rerum Venalium).
Εάν αλλάξουμε την ημερομηνία και βάλουμε την σημερινή, θα μπορούσε άνετα ο κ. Γ. Αλογοσκούφης να το επαναλάβει για να μη κάνει και τον κόπο να γράφει δικές του ιδέες.
Και ένα μικρό δείγμα των τιμών διατίμησης που περιείχε το διάταγμα.
Σιτάρι 1 modius (8,624 λίτρα) 100 δηνάρια
Φασόλια 1 modius (8,624 λίτρα) 60 δηνάρια
Αλάτι 1 modius (8,624 λίτρα) 100 δηνάρια
Παλαιωμένο κρασί 1 sextarious (0,546 λίτρα) 24 δηνάρια

Και αυτό το «Οπουδήποτε αναγκάζονται να μεταβούν τα στρατεύματά μας για την κοινή ασφάλεια» τι σας λέει; Λέτε οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι να το πήραν από εκεί και να το εφαρμόζουν παγκοσμίως για την ασφάλειά μας;

9 σχόλια:

asterion είπε...

Μακάρι να βρίσκανε λίγη κοινή λογική.
Είναι8 όμως οι εντολές εξόντωσης μας στην μέση και δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Κουράγιο!

fractal είπε...

transient Δεν είναι ανάγκη νομίζω να επιβαιβεώσω και εγώ την αλήθεια του κειμένου σου. Γιατί όμως σε έχασα? Αν έχεις αφήσει μήνυμα σε άλλο blog, σε παρακάλώ ενημέρωσέ με.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

transient? η gskastro ?Όπως και αν σε αποκαλέσω έχω ένα κενό.Ας είναι.
Πολύ όμορφη και παραστατική η αναδρομή σου στα βάθη των αιώνων για να περιγράψεις την σημερινή κατάσταση στην παγκόσμια θα έλεγα και όχι μόνο στην Ελληνική οικονομία.
Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται και από φάρσα πάει να γίνει τραγωδία.
Συνέχισε-εφόσον έχεις την δυνατότητα - την προσπάθεια αυτή ,θα σου είμαστε ευγνώμωνες οι υπόλοιποι που δεν τολμούμε.
Να είσαι καλά.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

gskastro γειά και χαρά φίλε και συναγωνιστή στο παιχνίδι του fractal.Από ότι έχω καταλάβει είσαι κοντά στο στόχο της ανακάλυψης του πύργου του.
Σε παρακαλώ να μου επιτρέψεις την δική μου βοήθεια να την προσφέρω από το σάββατο και μετα ,λόγω φοβερής επαγγελματικής πίεσης.
Θα μου πρόσφερε μεγάλη χαρά αν κάποια στιγμή καταφέρναμε οι τρεις μας να φάμε εκείνο το υποβρύχιο στην αυλή του πύργου και να νοιώσω όλη αυτή την μαγεία που προσφέρει ο ευλογημένος τόπος του.
Σου εύχομαι να βρεις την χαρά και την πληρότητα της ψυχικής γαλήνης ενος transient

gskastro είπε...

Αγαπητέ Επίκουρε καλή σου ημέρα. Μόλις ανέβασα κάτι στο Blog μου και είδα το σχόλιό σου. Δεν το ξενύχτησα όπως εσείς οι δυο. Ο fractal μάλιστα δεν είχε ύπνο από ότι κατάλαβα.
Θα σε περιμένω και θα συνεχίσω λοιπόν την περιπέτεια της αναζήτησης από το Σάββατο. Σε καταλαβαίνω για την πίεση στη εργασία σου, γιατί περίπου σε τέτοια κατάσταση βρίσκομαι και εγώ.
Θα ήταν απόλαυση ένα κάστρο να απολαμβάνει το υποβρύχιο μαζί σας, μέσα σε ένα άλλο κάστρο. Αλλά έστω και αν δεν κατορθώσω να βρεθούμε και οι τρεις μας, θα είμαι μαζί σας νοερά.
Να έχεις μια καλή ημέρα. gskastro

fractal είπε...

Ναμαι και εγώ... Είπα να πάω για ύπνο μα κάτι σαν να μούλεγε, κοίτα και παρακάτω..
Λοιπόν σας τσάκωσα. Τι λέγατε για μένα πίσω από την πλάτη μου έ;
Για το υποβρύχιο, τον Πύργο και το κάστρο....
Χίλια καλώς να ορίσεται φίλοι και αγαπημένοι, με τη χαρά στα μάτια σας και καλοκαρδισμένοι..

(Αμανές από το χωριό μου)

szaimis είπε...

Αγαπητέ κ. Gskastro

Είναι το πρώτο μου σχόλιο στο blog σας και οφείλω σε αυτό το σημείο να σας συγχαρώ για το επίπεδο του λόγου και των τοποθετήσεών σας. Είναι πραγματικά ευτύχημα στον πολύπαθο χώρο του διαδικτύου να υπάρχουν τέτοιες εξαιρέσεις.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο άρθρο συμφωνώ απόλυτα αλλά θα ήθελα να προσθέσω ως υπαίτιο της κατάστασης και εμάς τους ίδιους τους καταναλωτές. Είναι πρωτοφανές φαινόμενο να επιμένουμε στην αγορά προϊόντων αποδεδειγμένα ασύμφορων ή να εμμένουμε σε άλλα αποδεδειγμένα ακριβά γιατί αγνοούμε τον παράγοντα έρευνα αγοράς. Οι εταιρίες διατηρούν τις τιμές ανάλογα με τη ζήτηση και εφόσον αυτή υπάρχει, δεν υπάρχει λόγος να τις ρίξουν. Κατηγορούμε όλοι το υπουργείο αλλά το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε εμείς το αγνοούμε.
Φυσικά δεν εξαιρώ τον εαυτό μου, δεν είναι λίγες οι φορές που στερούμαι 3 ή 4 ευρώ για έναν φραπέ τη στιγμή που θα μου στοίχιζε κάτι λιγότερο από 10 λεπτά αν τον έφτιαχνα μόνος μου...

fractal είπε...

Στέφανε. Άκουγα να αναφέρονται σε σένα μα δεν σε είχα πετύχει πουθενά. Τώρα που έγινα να μη χαθούμε. Ρίξε μιά ματια στο blogg μου . Σε ενδιαφέρει η πρόταση?

szaimis είπε...

Καλώς σας βρήκα λοιπόν! Ευχαριστώ για την πρόσκληση, θα επισκεφτώ το blog σας άμεσα και σίγουρα δε θα χαθούμε, εξάλλου βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τη κοινωνία που έχετε αναπτύξει με τους παρόντες φίλους συμπλόγκερς.
Καλημέρα σε όλους!