Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Αυγή της Οδύσσειας





Μία από της πολλές κακές συνήθειες μου είναι να σηκώνομαι πολύ πρωί, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.

Αυτή την Κυριακή λοιπόν βάζω να ετοιμαστεί το καφεδάκι μου και ώσπου να γίνει ανοίγω και την τηλεόραση να ενημερωθώ σαν καλός πολίτης που είμαι. Ο ήχος ήταν πολύ χαμηλά και προτού προλάβω να τον ανεβάσω, βλέπω από κάτω τον υπότιτλο «Αυγή της Οδύσσειας».

Οχ! αναστενάζω μας το ξεκίνησαν τρία χρόνια ΔΝΤ και λιτότητα και μας το πάνε στα δέκα (τόσο δεν βάσταξε η επιστροφή του Οδυσσέα;).

Όμως σχεδόν αμέσως ήρθε και ό ήχος και συνειδητοποιώ ότι η ονομασία αυτή αφορά το εγχείρημα της Λιβύης. Τι στην ευχή τους ήρθε και έδωσαν αυτό το όνομα, πως συνδέεται με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Λιβύους. Το «Οδύσσεια» είναι συνώνυμο της περιπέτειας της ταλαιπωρίας.

Θα μου πείτε το όνομα του εγχειρήματος με πείραξε, πάντα κάποιο όνομα δίνουν στις ανθρωπιστικές τους επιχειρήσεις.

Στο Ιράκ αν δεν κάνω λάθος την πρώτη την ονόμασαν, «Καταιγίδα της Ερήμου» και την δεύτερη “Operation Iraqi Freedom” ή αν προτιμάτε «Απελευθέρωση των Ιρακινών» και στο Αφγανιστάν “Operation Enduring Freedom”.

Τους Ιρακινούς όντως τους απελευθέρωσαν, ιδίως τις χιλιάδες που έστειλαν στον παράδεισο, απελευθερωμένους από το ανθρώπινο σώμα. Και πόσες άλλες χιλιάδες ανθρώπινα ράκη! Είτε πρόκειται για παιδιά σαν και αυτό τις φωτογραφίας, ή ακόμα και για Αμερικάνους στρατιώτες που θα ζουν για πάντα με την γνώση ότι κατέβηκαν στο επίπεδο του κτήνους και δεν πρόκειται να δραπετέψουν ό τι και να κάνουν.

Κάπου 4.400 Αμερικάνοι στρατιώτες σκοτώθηκαν (και αυτοί άνθρωποι είναι) και πάνω από 100.000 Ιρακινοί. Και ξοδεύτηκαν και 3 τρισεκατομμύρια δολάρια (ναι καλά διαβάζετε).

Τώρα τι τα ήθελα τα δολάρια, είναι δυνατόν να συγκρίνει κάποιος την ανθρώπινη ζωή με το χρήμα; Μακριά από εμένα, απλά θυμήθηκα τι έγραφε στην αυτοβιογραφία του ο πρώην υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ. O πόλεμος στο Ιράκ «έβγαλε τα λεφτά του».

Αλλά ας έρθουμε πίσω στη Λιβύη και τον φίλο μας τον Καντάφι. Αν θυμάμαι καλά (βοηθήστε με γιατί έχω και αλτσχάιμερ) πριν δύο μήνες το σύνολο των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών τον χάιδευαν και αν επίσης θυμάμαι καλά κάποιος του φίλησε και το χέρι.

Τι έγινε μέσα σε δύο μήνες και έγινε κακό παιδί; Το ό τι είναι του κερατά σοσιαλιστής δικτάτορας που εξόντωνε όποιον του εναντιωνόταν, το γνώριζαν οι πάντες.
Το ότι ξεσηκώθηκε μια μερίδα του λαού της Λιβύης (κάποιοι μιλούν για αντίπαλη καταπιεσμένη φυλή) και αυτό το είδαμε όλοι, το ότι ο στρατός του και ιδίως οι μισθοφόροι άρχισαν να τους σκοτώνουν και αυτό το είδαμε.

Μα σε πόσες άλλες χώρες δεν γινόταν και γίνεται εξόντωση ανθρώπινων ζωών. Ιδίως αυτή η μαρτυρική Αφρική τι δεν έχει τραβήξει! Και όμως κανείς δεν κουνιέται για να τους βοηθήσει.

Αφού τόσο πολύ ενδιαφέρονται να απαλλάξουν τον Λιβυκό λαό από αυτό το αιματοβαμμένο δικτάτορα γιατί δεν τον συλλάμβαναν όταν είχαν συγκεντρωθεί στην Ιταλία και τον χαϊδεύανε και του φίλαγαν το χέρι.

Μη μου πείτε ότι χρειάζονταν δικαιολογία, τις δικαιολογίες μπορούν και τις κατασκευάζουν όποτε απαιτείται με μεγάλη ευκολία και χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό.

Στη χώρα αυτή έχω πάει λόγω εργασιών την δεκαετία του 80. Είναι αλήθεια ότι είδα πολλά έργα τόσο στην Τρίπολη όσο και στην Βεγγάζη. Δεν ήταν δυνατόν όμως να αντιληφθώ την κατάσταση του λαού. Εκείνο που ξέρω, στην περίοδο της δεύτερης επίσκεψής μου δικάστηκαν και εκτελέστηκαν αρκετοί αντικαθεστωτικοί. Και απ’ ότι γνωρίζω δεν ήταν μεμονωμένο γεγονός.

Επίσης εκείνο που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η κατάσταση των πολεμικών τους πλοίων, άλλωστε για τον λόγο αυτό είχαμε πάει, να αναλάβουμε την συντήρηση του στόλου τους. Στην κατάσταση που βρίσκονταν τα πλοία τους ούτε ψαράδικα δεν μπορούσαν να κυνηγήσουν. Όλα αυτά δεν μπορεί να μη τα γνωρίζουν οι φίλοι μας και σύμμαχοι μας. Ξέρουν πολύ καλά ότι η πολεμική μηχανή του Καντάφι είναι μύθος, όπως ήταν και του Ιράκ.

Ας τελειώνουν λοιπόν γρήγορα με αυτόν, μπας και γλυτώσουν μερικοί άμαχοι. Δεν είναι ανάγκη να μετατραπεί σε Οδύσσεια για όλους μας και ιδίως για τον Λιβυκό λαό η απληστία των φίλων και συμμάχων μας.
Είμαι άλλωστε σίγουρος ότι είδη έχουν ετοιμάσει την διάδοχο κατάσταση και ας υποστηρίζουν το αντίθετο. Όπως και είμαι σίγουρος ότι η Γαλλία και πιθανόν η Αγγλία έχουν ήδη υπογράψει μεγάλες παραγγελίες για ανανέωση του πεπαλαιωμένου πολεμικού υλικού των Λιβύων.

28 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Δεν βλέπω τηλεόραση..
Τα ακούω όμως στο ράδιο και από τους γύρω, είναι κρίμα, να τελειώνουν με τους πολέμους, τόσα άτομα χάνονται καθημερινά όπως γράφεις.. λυπάμαι γιατί είμαστε στο 2011.. και όχι στο 1900..
Καλημέρα..

gskastro είπε...

Φίλε Ηφαιστίωνα δυστυχώς οι πόλεμοι δεν πρόκειται να τελειώσουν όσο υπάρχουν άνθρωποι. Είναι μέσα στη φύση των ζώντων οργανισμών να δίνουν μάχες για να επιβιώσουν. Μόνο που ο άνθρωπος δεν το κάνει ή το έκανε για επιβίωση, η απληστία του τον κάνει να φέρεται σαν την νυφίτσα. Θα γνωρίζεις φαντάζομαι ότι έτσι και πέσει νυφίτσα σε κοτέτσι, πνίγει όλες τις κότες για να φάει το πολύ μία.
Να είσαι καλά και καλή εβδομάδα. Από το σπίτι μου το έστειλες ή από το γραφείο. Εγώ είμαι στο γραφείο. gskastro

Hfaistiwnas είπε...

Καλησπέρα!!!
Από το σπίτι στο έστειλα!! Γιατί;

gskastro είπε...

Ηφαιστίωνα καλημέρα, η απορία μου είχε να κάνει με την ώρα που το έστειλες (07:06) και διερωτήθηκα ποιες υπηρεσίες ξεκινούν τόσο πρωί. Και πάλι καλή εβδομάδα gskastro

Hfaistiwnas είπε...

Καμία νομίζω!!! χαχαχαχα! :):)
Καλημέρα!

Eλένη είπε...

Φίλε μου κάστρο, πώς νά ψάξεις τήν γωνία στό δεκάρικο; Τό θέμα είναι απλό. Τό μόνο πού τούς ενδιαφέρει είναι η εξουσία, ο απόλυτος έλεγχος!!! Ούτε κάν τά χρήματα, γιατί αυτά τά έχουν μαζέψει όλα.
Άν ενδιαφέρονταν γιά τόν άνθρωπο, δέν θά άφηναν παιδιά νά πεθαίνουν από υποσιτισμό καί έλλειψη νερού καί αυτοί νά φτιάχνουν όπλα καί πυρηνικά.
Πού ήταν όλοι αυτοί, όταν οι Ισραηλινοί βομβάρδιζαν τήν Γάζα; Δύο μέτρα καί δύο σταθμά, ανάλογα μέ τά συμφέροντά τους.
Καλή σου νύκτα καί καλή συνέχεια.

gskastro είπε...

Καλή μου Eleni σαφώς και δεν ενδιαφέρονται για τον άνθρωπο, η εξουσία όπως γράφεις αλλά και τα χρήμα είναι ο θεός τους. Εγώ γνώριζα ότι ο άνθρωπος (όπως όλα τα ζώα) είχε δύο ένστικτα, την επιβίωση και την διαιώνιση του είδους. Φαίνεται όμως ότι έχει και τρίτο, την απληστία.
Πάντως δεν θα μπορούσαν να μας εκμεταλλεύονται αν και εμείς δεν ήμασταν επιρρεπείς σε αυτό. Εδώ στα blog θα παρατήρησες με τι ευκολία κάποια άτομα στρέφονται σε ύβρεις εάν δεν συμφωνείς μαζί τους. Σκέψου λοιπόν αυτά τα άτομα να είχαν και συμφέρον, σκέψου κάποιος να τους έδινε και όπλα, τι ήταν ικανά να κάνουν. Να είσαι καλά και καλή σου ημέρα gskastro

Άστρια είπε...

gskastro, συγχώρεσέ με που άργησα να έρθω φίλε μου:)
διαβάζοντας την ανάρτησή σου, να πω κατ' αρχήν ότι κι εμένα μου ξένισε ο τίτλος της επιχείρησης:)
Για το ίδιο το θέμα είμαστε πάλι θεατές σ' ένα έργο τρόμου και παραλογισμού που δεν μπορούμε να επέμβουμε.
Και ενώ πριν λίγα χρόνια θα το έβρισκα γραφικό, σήμερα δεν το βρίσκω καθόλου, αυτό που λέγανε ότι πολλά πράγματα από αυτά τα φρικτά που γίνονται είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που αφορά εν τέλει όλους.

Άστρια είπε...

και χαίρομαι που τα ξαναλέμε
Καλό βράδυ:)

Eλένη είπε...

Αυτό πού λές εσύ Κάστρο, είναι θέμα πνευματικής καί ψυχικής καλλιέργειας. Κι αυτά, είτε τά έχεις από τήν ώρα πού γεννιέσαι, είτε εκπαιδεύεσαι από τήν οικογένεια καί τό σχολείο. Άν όχι,βγαίνεις στήν κοινωνία σάν αγρίμι,έτοιμο νά κατασπαράξει, ότι καί όποιον τού εναντιωθεί ή ακόμη καί χωρίς νά τού εναντιωθεί κανείς. Μήν λές λοιπόν ότι οι άνθρωποι είμαστε επιρρεπείς. Απαίδευτοι είμαστε, γιατί έτσι βολεύει...κάποιους!!!
Στήν παρούσα περίπτωση όμως τής Λιβύης(20/3),Ιράκ(21/3),Σερβία(25/3) δέν είναι τό ίδιο. Κάτι άλλο συμβαίνει. Καί βέβαια άν συνεχίσουν έτσι, δέν νομίζω ότι θά φθάσουμε στά δέκα χρόνια τής Οδύσσειας.
Καλό σου βράδυ καί καλό τριήμερο.

nikiplos είπε...

Σαν μάζευε τα άρματα για τον πόλεμο ο Αγαμέμνωνας, ούτε κόρη ούτε σύζυγο λογάριασε... Ούτε καν τον γιό του τον Ορέστη που φοβισμένο 12χρονο έχανε τον πατέρα του στην πιο κρίσιμη ηλικία...

Μόνο το χρυσάφι σκεφτόταν που γυάλιζε όπως ο ήλιος, έτσι καθώς ασήμισε και έλαμψε στο μαχαίρι του Αιγίσθου...

Μα τον Αγαμέμνωνα δεν τον ένοιαζε... Ο νους του στο χρυσάφι...

gskastro είπε...

Καλή μου Astria, μην αγχώνεσαι ξέρω ότι κάποια στιγμή θα περάσεις να με δεις, νομίζω ότι έχουμε αρκετά άγχη στη ζωή μας για να προσθέσουμε και αυτό του blogging. Η επικοινωνία στους ανθρώπους είναι απαραίτητη, είναι κάτι που το έχουμε ανάγκη, θα έλεγα ότι ίσως την χρειαζόμαστε όπως και τον αέρα, αλλά δεν πρέπει να είναι καταναγκαστική. Όπως μου έγραψε και ο φίλος Kostas Vrakas, «Οι φίλοι είναι πάντα φίλοι! Είναι (όπως είχα γράψει κάποτε) σαν το πεντάλ του φρένου. Ποτέ δεν ..το κοιτάς, αλλά ξέρεις ότι είναι πάντα εκεί όταν το χρειαστείς!»
Όσο για το θέμα της Οδύσσειας φοβάμαι ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, ό τι τους προκύψει. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα κερδισμένοι θα βγουν, τι τους μέλει αν στην πορεία σκοτωθούν μερικές χιλιάδες κόσμος! Να είσαι καλά και να έχεις ένα πολύ καλά Σαββατοκύριακο. gskastro

gskastro είπε...

Eleni, φίλη μου θα διαφωνήσω λιγάκι. Όταν γράφω επιρρεπείς εννοώ ότι όταν γεννιόμαστε έχουμε τα δύο βασικά ένστικτα, και φυσικά με την εκπαίδευση και το περιβάλλον της οικογένειας τα καταχωνιάζουμε. Όμως είναι πάντα εκεί, ποτέ δεν φεύγουν και γυρεύουν την ευκαιρία να βγουν στην επιφάνεια. Εξαρτάται λοιπόν από την παιδεία του καθενός , όπως γράφεις και εσύ, αν θα βγουν στην επιφάνεια ή θα παραμείνουν θαμμένα.
Οι επιχειρήσεις μπορεί να μην φτάσουν χρονικά τα 10 χρόνια, όμως μπαίνουμε σε περιπέτειες που μπορεί να κρατήσουν και παραπάνω. Σχέδια δεν νομίζω να έχουν, προς το παρόν ακόμα ψάχνονται, λες όμως ότι θα άφηναν τέτοια ευκαιρία να τους πάει χαμένη! Να είσαι καλά Eleni και καλά Σαββατοκύριακο. gskastro

gskastro είπε...

Φίλε μου Νίκιπλε, θα έλεγε κανείς ότι τόσες χιλιάδες χρόνια κάτι θα είχε αλλάξει. Το μόνο που άλλαξε είναι οι μέθοδοι και τα μέσα. Ακόμα και η προπαγάνδα παρέμεινε ίδια. Ο Αγαμέμνονας πήγε για να σώσει την τιμή του αδελφού του, Ο Αλέξανδρος για να εκπολιτίσει τους βάρβαρους και σήμερα για ανθρωπιστικούς λόγους γίνονται εκατόμβες.
Πάντως τότε υπήρχε και Θεία Δίκη, δεν μπορείς να πεις!
Να έχεις ένα καλό Σαββατοκύριακο gskastro

Asterion είπε...

Δεν ξέρω γιατί φίλε μου παρ΄πα το ότι είχα αναρτήσει σχόλιο στις 22/03 (μετά τον Ηφαιστίωνα δεν το βρήκα.
Οτι θυμηθώ.
Αποικιοκρατικές τάκτικές που στο βάθος γυαλίζει το χρήμα. Βέβαια εσύ θα βρείς κάτι διαφορετικό. Εγώ βρίσκω όμως τι θέλουν και ποιός πληρώνει το μάρμαρο σε τελευταία ανάλυση. Θα πείς ίσως επιλογή τους ήταν να γεννηθούν εκεί. Δεν μπορώ να αντικρούσω τίποτα.
Αστερίων

gskastro είπε...

Φίλε Αστερίωνα, όπως γνωρίζεις δεν έχω βάλει έλεγχο σχολείων και επομένως ότι σταλεί στο blog μου περνάει αυτόματα. Πιθανόν (πράγμα που γίνεται καμιά φορά και σ’ εμένα) να μη φεύγει με την πρώτη, ενώ δείχνει ότι έφυγε.
Και τώρα στο θέμα μας. Αποικιοκρατικές τακτικές υπήρχαν από εμφανίσεως του ανθρώπινου στοιχείου. Και εμείς τις εφαρμόζαμε όποτε το μπορούσαμε, απλά άλλαξαν τα μέσα. Ασφαλώς και σε αυτή την περίπτωση βρήκαν την ευκαιρία και είπαν να χωθούν μέσα, έτσι χωρίς δεύτερη σκέψη χωρίς προγραμματισμό, όχι θα την άφηναν!
Να ευχηθούμε να μη μετατραπεί σε Οδύσσεια για τον Λιβυκό λαό και για εμάς. Καλό Σαββατοκύριακο gskastro

Vrakas Kostas είπε...

Αγαπητε φιλε Γιωργη..
Η αναρτηση σου θα μπορουσε να ειχε γραφτει και σημερα!
Επικαιρη ειναι ακομα.
Οπως και το αυριανο ξυπνημα,
αφου θα μας "κλεψουν" και μια ωρα!
(Περασαν τοσα χρονια,απο την εφαρμογη της αλλαγης της,
και ακομα δεν καταλαβαν οι ηλιθιοι οτι κανενα πλεονεκτημα δεν εχει!
Αλλα πανω σε αυτο αλλη φορα!)
Λοιπον σεβασμιε φιλε..
Κι εγω την ιδια "αρρωστια" εχω..
Εννοω σηκωνομαι χαραματα..
Ασχετως ποτε θα παω για υπνο.
Σχετικα με το θεμα τωρα και τα γεγονοτα..
Ο πολεμος ειναι σε ολους γνωστο γιατι γινεται εκει.
Γινεται για την υπερασπιση των ανθρωπινων δικαιωματων.
Γινεται για να φυγει ο τυρρανος Κανταφι.
(οπως και ολοι οι τυρρανοι της Αφρικης.)
Ηρθε η σειρα της Αφρικης να "σωθει",
μετα φυσικα το Αφγανισταν και το Ιρακ.
(σταματα να χαμογελας λεμε,
σε βλεπω;)
Και δεν θελω να διαβαζω εδω μεσα..επιστημονικη..φαντασια;)
Ακου οτι θελουν τα πετρελαια..!!
Ακου οτι θελουν να τους πουλησουν οπλικα συστηματα..!!
Μα τοσο διεφθαρμενη την περνας την Δυση βρε Γιωργη;)
Εμεις εχουμε ηθικες αξιες και δημοκρατικα συστηματα,που βασιζονται στην διαφανεια και στην αλλτρουιστικη σκεψη;)
Δυσκολευομαι να δεχθω δολο,η; οποια αλλη εξηγηση!
Με τον πολεμο βεβαια
"Βγαζεις λεφτα",
αλλα εχεις απωλειες ανθρωπινων ζωων.
(Αλλα τι αξια εχει η ζωη,
οταν δεν ειναι η δικη σου;)
Για τον λογο αυτον,τις βαφτιζουμε
"παραπλευρες απωλειες",ονομαζουμε και την επιχειρηση Αυγη της Οδυσσειας,
ετσι για να εχει κατι..φουτουριστικο.
(σου λεει,με την Αυγη,κατι νεο ξημερωνει,αρα μπορει να ειναι ελπιδοφορο.Για τα πορτοφολια τους φυσικα.)
Με κατι τετοια λοιπον φιλε μου Γιωργη,
σιχαινομαι πλεον ολο και περισσοτερο την ζωη μου.
Σιχαινομαι που νιωθω ανθρωπος.
Δεν ξερω αν προλαβω να το ζησω,
αλλα θα το ηθελα πολυ.
Θα ηθελα να δω και την επιχειρηση με τιτλο:Η δυση της Δυσης!
Αυτα ειχα να προσθεσω εδω,
και ελπιζω να μην εγινα βαρετος και ανουσιος.
Να εισαι καλα φιλε μου Γιωργη!

Υγ..Ευχαριστω για την αναφορα σου σε μενα.
Θα τα πουμε καιαπο τηλεφωνου..

gskastro είπε...

Φίλε Κωστή το διάβασα προτού βγω για την βόλτα μου και είπα να σου απαντήσω μετά από τα κρασάκια μου.
Θα ξεκινήσω λοιπόν από το Υ.Γ. Η επικοινωνία με τους ανθρώπους με συνεπαίρνει γιατί πάντα (ακόμα και μέσα από διαφωνία) υπάρχει κάτι να κρατήσεις, να πλουτίσεις τις γνώσεις σου. Αυτό λοιπόν που μου έγραψες μου άρεσε και το κράτησα σαν δώρο.
Η επικοινωνία είναι ένα θέμα που μελετάμε μαζί με την μεγάλη μου εγγονή. Είναι από τα θέματα που θα δώσει για το πολυτεχνείο φέτος. Δεν σου κρύβω ότι κερδίζει από εμένα αλλά κερδίζω και εγώ, ίσως περισσότερο εγώ. Δεν ξέρεις τι ωραίο πράγμα είναι να συζητάς με νέα παιδιά, σου δίνουν ιδέες σου δίνουν ζωντάνια.

gskastro είπε...

Κωστή συνέχεια της απάντησης μου. Πέρασε μόνο η μισή.
Τώρα για την έννοια των λέξεων: Στην ανάρτησή μου «Αθάνατοι Έλληνες» ο Θουκυδίδης αναφερόμενος στην εποχή του Πελοποννησιακού έγραφε «Οι άνθρωποι άλλαξαν την συνηθισμένη σημασία των λέξεων και τους έδωσαν όχι την πραγματική αλλά την κατά την γνώμη τους συμφέρουσα.» Βλέπεις η συνήθεια της υποκρισίας μας έρχεται από παλιά, επομένως μη σε ξενίζουν λέξεις όπως παράπλευρες απώλειες, ανθρωπιστική βοήθεια κλπ.
Κωστή όχι τέτοια, την ζωή μας δεν την σιχαινόμαστε, την ζούμε πλέρια και αν μπορούμε να πολεμήσουμε τέτοιες νοοτροπίες τέτοιες αθλιότητες το κάνουμε με πάθος. Ε! και τα Σάββατα ας ξεκουραζόμαστε με λίγο κρασάκι. Άλλωστε ολίγος οίνος ευφραίνει την καρδία.
Καλή σου Κυριακή λοιπόν έστω και κουτσή, και δεν γίνεσαι με τίποτα βαρετός. Γιώργος.

Λιακάδα είπε...

Μονο που αυτη η Οδυσσεια που υπόσχονται οι στρατηγοι του ... "Πολεμου των πολιτισμων" είναι χωρις ιδανικα, χωρις .. Ιθακη!
Και σαν Οδδυσεια θα ειναι και μακροχρονη και με πολλες ανθρωπινες απωλειες!
Ειμαι της αποψης οτι αυτη η στρατιωτικη επεμβαση μετετρεπει την εμφυλια διαμαχη των Λιβυων σε μια νεοαποικιστικη επιχειρηση των προστατων της Δυσης και επιπλεον προσθετει και νεα εκρηκτικα υλικα στην ηδη φλεγομενη Μεσογειο!
Το καθεστως του Κανταφι μονο Δημοκτρατικο δεν ειναι.
Οποιος πιστευει πως με τα βομβαρδιστικα των ιμπεριαλιστικων και αποικιοκρατικων χωρων των ΗΠΑ,Αγγλίας,Γαλλιας και Ιταλίας ειναι το καταλληλο μπορει να εμπεδωθει η δημοκρατιας στη Λιβυη
ή οπου αλλού είναι σαν να πιστευει οτι μπορει να βαλει τον Λυκο να φυλαξει τα προβατα!
Η επεμβαση αυτη ξεκινησε με μια αθλια προπαγανδα οτι δηθεν το κανουν για αν σωσουν το Λυβικο λαο ειπαν οτι ειναι νομιμη, δικαιη και απαραιτητη αλλα δεν μας ειπαν για ποιους! Με τις δημοκρατικες(;)& ανθρωπιστικες(;) επιδοσεις τουςεν ονοματι της προστασιας τους σκοτωνουν τωρα αμαχο πληθισμο για να τον προφυλαξουν απο τον τυραννο Κανταφι
Τοοοσα χρονια δεν τον εβλεπαν τι ηταν? Τι συνεβει ξαφνικα και τον ειδαν τωρα?
Ανοντως το καθεστως Κανταφι εχει χασει καθε λαικη και φυλετικη υποστηριξη και οι Λιβυοι ειναι ετοιμοι να συνταχτουν με τους Ευρωπαιους αποικιοκρατες τοτε θα πεσει γρηγορα και ενα νεο καθεστως πιθανα δυτικων ανδρεικελων θα εγκατασταθει και θα παραχωρησει την ιδια και τον ορυκτο πλουτο της στους Δυτικους!
Πολεμος πατηρ παντων.Κατι που κανει οποιαδηποτε προβλεψη παρακινδυνευμενη. Το μονο που ειναι βεβαιο ειναι οτι η Δημοκτρατια στη Λιβυη δεν μπορει να ειναι ουτε ο στοχος ουτε το αποτελεσμα αυτης της επεμβασης!

gskastro είπε...

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πόλεμοι με ιδανικά liakada με εξαίρεση τους πολέμους όπου οι λαοί αμύνονται μαχόμενοι για να σώσουν την πατρίδα τους από τους επιτιθέμενους.
Φυσικά και εδώ το ίδιο ισχύει, για το κέρδος, το όποιο κέρδος γίνεται αυτός ο πόλεμος. Ποσώς τους ενδιαφέρει αν ο Καντάφι είναι του κερατά δικτάτορας και καταπιέζει το λαό του. Αν δεν είχε τα πετρέλαια σημασία δεν θα έδιναν.
Έχω την εντύπωση πως στις Ισλαμικές χώρες (με κάποιες εξαιρέσεις) η έννοια της δημοκρατίας είναι λέξη κενού περιεχομένου. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ο κάθε επικεφαλής μπορεί να συμπεριφέρεται δικτατορικά.
Σ’ ευχαριστώ για την επίσκεψή σου, και είχα σκοπό να έρθω στο δικό σου blog, αλλά όπως είδα δεν έχεις δικό σου, μόνο το προφίλ σου εμφανίζεται και ποιους παρακολουθείς. Να είσαι καλά και καλή εβδομάδα. gskastro

Λιακάδα είπε...

Συμφωνω μαζι σου! Στη πλειοψηφια των ισλαμικων χωρων η Δημοκρατια δυστυχως ειναι μια ..."περιεργη εννοια" αφου τα καθεστωτα τους ειναι θεοκρατικα και συχνα ο πολιτικος ηγετης ειναι και εκπροσωπος του Αλλαχ επι της γης συνεπως εχει επανω στους πολιτες του εξουσια ζωης και θανατου...
Οι μεγαλες δυναμεις προστασια και οπλα πουλάνε. Η επεμβαση αυτη πιθανα να αποτελεσει την αρχη μιας
μακροχρονης διαδικασιας αποσταθεροπποιησης του Αραβικου και Μεσο Ανατολικου κοσμου, θα επιδεινωσει τη διεθνη οικονομικη κριση, θα σηκωσει κυματα μεταναστευσης, θα αποτρεψει την ενοτητα των Αραβων, και θα βαθυνει τη συγκρουση Ανατολης με τη Δυση. Ποιος ομως εχει συμφερον απο μια τετοια πιθανη εξεληξη???? Ποιες ειναι οι δυναμεις πισω απο την Κλιντον που επεβαλαν μια τετοια πολιτικη στον Ομπαμα? Απο που αντλουν τη δυναμη τους? Γιατι η Γερμανια κραταει καπως ουδετερη σταση?


Οσο για τον Αραβικο Συνδεσμο που μας ανεφερε ο Μμπαμα και που ταχθηκε υπερ της εγκαθιδρυσης ζωνης απαγορευσης πτησεων-δηλαδη υπερ του αεροπορικου πολεμου κατα της Λιβυης, καλο θα ειναι να δει κανεις ποιοι τον αποτελουν! Ο εν λογω συνδεσμος αποτελειται απο κυβερνησεις αραβικων χωρων εναντιον των οποιων εχουν ξεσηκωθει οι λαοι τους.Οι κυβερνησεις δηλαδη που σφαζουν τους εξεγερμενους υπηκοους τους που ζητουν αοπλοι δημοκρατικες μεταρρυθμισεις, ζητησαν απο τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να βομβαρδισουν τη Λιβυη! ο Αραβικος Συνδεσμος βεβαιως και εκπροσωπει τους δεσποτικους ηγεμονες που κυβερνουν απολυταρχικα τις Αραβικες χωρες, όμως δεν εκπροσωπει σε καμμια περιπτωση τους λαους των συγκεκριμενων χωρων οι οποιοι εχουν ξεσηκωθει ακριβως για να τους ανατρεψουν!

http://xeimwniatikhliakada.wordpress.com/

gskastro είπε...

Η απληστία liakada η απληστία, αυτό είναι το κίνητρο. Κάποια γεγονότα είναι μεθοδευμένα κάποια τελείως τυχαία, αλλά τα όρνια είναι πάντα έτοιμα να εκμεταλλευτούν την παραμικρή ευκαιρία, την παραμικρή αδυναμία.
Όσο για τη δημοκρατία είναι δύσκολη υπόθεση. Είναι σαν μία απαιτητική ερωμένη, δεν συγχωρεί λάθει δεν συγχωρεί αδιαφορία και οχαδερφισμό, απαιτείται ωριμότητα, υπευθυνότητα και συμμετοχή, ιδίως η συμμετοχή, από τους λαούς. Και ποιοι λαοί είναι σήμερα έτοιμοι και διατεθειμένοι να αναλώσουν μέρους του χρόνου τους για τον σκοπό αυτό, τι κάνουμε οι περισσότεροι; Απλά νομίζουμε ότι κάναμε το καθήκον μας με το να πάμε να ψηφίσουμε κάθε τέσσερα χρόνια.

gskastro είπε...

Liakada όπως και στον Kosta Vraka το βάζω σε δύο μέρη το σχόλιο μου γιατί δεν περνά αλλοιώς.
Και τι γίνεται στους λαούς που ο νόμος είναι το κοράνι (όπως γράφεις και εσύ), όπου η υποταγή τους στη θρησκεία είναι απόλυτη; Πως μπορείς λοιπόν να τους μιλήσεις για δημοκρατία και την πρακτική της εφαρμογή, όταν το μόνο που γνώρισαν ήταν εναλλαγή των ηγετών τους με πραξικοπήματα και ίντριγκες;
Φαντάζομαι ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και στη Λιβύη. Θα φύγει ο Καντάφι και θα αναλάβει κάποιος φύλαρχος από κάποια άλλη φυλή. Αλλοίμονο από τον κοσμάκη που θα έχει χάσει την ζωή του, ή θα έχει σακατευτεί ή θα ριχτεί στις φυλακές.
Ευχαριστώ για την διεύθυνση, έκανα μια μικρή βόλτα και αφού διαβάσω μερικές αναρτήσεις θα σου γράψω.
Το έχω μανία να προσπαθώ να γνωρίσω τους μπλοκόφιλους μέσω των γραπτών τους. Καλή σου ημέρα gskastro

Side21 είπε...

Η ίδια Ιστορία
χρόνια τώρα ...
Να σφάζονται οι λαοί
για τ' αφέντη το φαϊ (πετρέλαιο) !!!
Οϋτε τα προσχήματα δεν τηρούν ...
Την καλησπέρα μου ...

gskastro είπε...

Φίλε μου Side 21 έχεις δίκαιο η ίδια πάντα ιστορία από αρχαιοτάτων χρόνων, τότε δεν υπήρχε μεν το πετρέλαιο υπήρχε και υπάρχει πάντα όμως η απληστία. Να είσαι καλά, gskastro

Side21 είπε...

Επιστρέφοντας ...
από ταξίδι πέρασα
να ευχηθώ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !!!

gskastro είπε...

Φίλε Side 21 καλό μήνα λοιπόν και ελπίζω να πέρασες καλά στο ταξίδι σου. Φαντάζομαι ότι θα έγραψες κάτι σχετικό. Και εγώ επέστρεψα από ταξίδι χαλάρωσης. Να είσαι καλά gskastro