Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΑΝΑ





Φίλοι μου με έκπληξη διαβάζω και ακούω αυτά που γίνονται γύρω μας. Μα με μεγαλύτερη έκπληξη άκουσα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη εξίσωση της γυναίκας με τον άντρα στην συνταξιοδότηση.
Γίνεται μεγάλη σπέκουλα για το θέμα αυτό και έτσι δεν έχω ακόμα καταλάβει που το πάνε ή τι στην πραγματικότητα σημαίνει αυτή η υπόθεση.
Τι να σημαίνει άραγε ισότητα ανδρών – γυναικών στον μυαλό αυτών που κατευθύνουν τις τύχες μας!
Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια παραδοσιακή Ελληνική οικογένεια, γιαγιάδες (παππούδες δεν πρόλαβα) μάνα στο σπίτι και όχι στη δουλειά, το ίδιο και τα παιδιά μου, μόνο που πρόλαβαν και παππούδες και τώρα σειρά τα εγγόνια μου. Τα δύο τυχερά, η παράδοση συνεχίζεται, τα άλλα τρία όμως κάνουν πως και πως για να δουν την μάνα.
Σαν τρελή να σηκωθεί το πρωί να τα ετοιμάσει τα δύο για το σχολείο και το μικρό για το βρεφονηπιακό σταθμό. Γυρνά από την δουλειά για να τα ταΐσει, τα διαβάσει, τα πάει στο φροντιστήριο να μαγειρέψει για την άλλη ημέρα και να βάλει και το πλυντήριο. Και της λέμε τώρα αυτής της γυναίκας ότι θα πρέπει να δουλέψει μέχρι τα 65 γιατί έχει εξισωθεί με τον άντρα της. Και αυτός δουλεύει, καμιά όμως σχέση με αυτά που κατορθώνει να κάνει η μάνα των παιδιών του.
Θα τα καταλάβαινα όλα αυτά αν υπήρχε οργανωμένο κράτος (θα έπρεπε φυσικά να υπάρξει πρώτα κράτος) όπου θα γνώριζε η εργαζόμενη μάνα ότι έχει την αμέριστη υποστήριξή του. Είτε με βρεφονηπιακούς σταθμούς πλήρως οργανωμένους που θα παρελάμβαναν και θα παρέδιδαν το μωρό στο σπίτι του, αφού θα είχε επιστρέψει η μάνα. Είτε με σχολεία όπου θα έτρωγαν και θα μελετούσαν τα παιδιά και έτσι η μάνα δεν θα χρειαζόταν να τα μελετάει και να τα τρέχει σε φροντιστήρια.
Το μόνο που θα επιτύχουν με αυτόν τον τρόπο αν φυσικά δεν υπάρξει αντίδραση και μάλιστα έντονη, θα είναι η αύξηση της υπογεννητικότητας.
Αντίθετα μάλιστα θα έπρεπε να υποστηρίξουν με πάθος την εργαζόμενη μητέρα. Και μάλιστα θα έπρεπε να ασχοληθούν και με τον εργαζόμενο πατέρα. Αν θέλουν να εφαρμόσουν την πλήρη ισότητα ας το κάνουν σε άτομα που δεν ενδιαφέρονται να κάνουν οικογένεια αλλά ενδιαφέρονται μόνο για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Καλή η ισότητα αλλά υπάρχουν και όρια, δεν μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα.
Έχω την εντύπωση ότι οι τύχες μας καθορίζονται από άτομα προβληματικά, άτομα που δεν γνώρισαν την θαλπωρή της οικογένειας, την ανάγκη της μάνας και του πατέρα αλλά ειδικά της μάνας.

23 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Είχα την τύχη να έχω ένα σύζυγο χωρίς την εσφαλμένη νοοτροπία του ΄Ελληνα ΚΑΙ που δε λογάριαζε γυναικείες και ανδρικές δουλειές.
Μοιραστήκαμε τα άγχη του παιδικού Σταθμού, των σχολείων και τα ξενύχτια.
΄Ομως όλα αυτά δε βάζουν στην άκρη την επιβάρυνση που υφίσταται ο γυναικείος οργανισμός με τις εγκυμοσύνες, τη διαφορετική δομή και τόσα άλλα.

Εδώ ΜΑΣ θέλω ΄Αρχοντά μου.
Βγαίναμε στους δρόμους για ....ξένες έγνοιες και τώρα που διακυβεύονται κατακτήσεις και δικαιώματα χρόνων, ποιούμεν την νήσσαν..... οι φεμινίστριες....

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

gskastro είπε...

Έχεις δίκαιο καλή μου Γλαρένια, τώρα πλέον χρειάζεται συνεχής πάλη για να διατηρηθούν οι κατακτήσεις που με αίμα πολλές φορές αποκτήθηκαν.
Το ότι έχεις σύζυγο μάλαμα δεν χρειάζεται να το γράφεις, βγαίνει μόνο του από τα γραπτά σου, από την θετική ενέργεια που βγάζεις.
Πολλά φιλιά καλή μου και δώσε και τους χαιρετισμούς μου στον άνθρωπό σου. gskastro

asterion είπε...

Αυτοί που υπονοούμε και δεν κατονομάζουμε, ενδιαφέρονται για εργατικό δυναμικό με φθηνή όσο δεν πάιρνει ανταμοιβή. Ενα είδος νεοσκλάβων. Αυτά βέβαια ντρεπόμαστε να τ5α ομολογήσουμε και στον εαυτό μας. Οσον αφορά στην προσφορά της "μητέρας" θα είναι μεγάλος κόπανος όποιος διανοηθεί να την αμφισβητήση. Η κοινωνική μας συνοχή βασίζεται σε αυτές τις..."λεπτομέρειες". Αυτό πολεμάνε να σπάσουν για να γίνουμε υποχείρεια. Οι τρόποι είναι άπειροι.Ενας είναι και αυτό το τελευταίο που αναφέρεσαι Κάστρο που ποιός ξέρει τι υποκρύπτει, Οχι όμως προς ωφέλειά μας. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.Στο δικό μου το μπλόκ φωνάζω να μείνουμε κολλημένοι στις παραδόσεις μας γιατί διαφορετικά χαθήκαμε σαν λαός πανταχόθεν βαλλόμενος.Οσο για ανθρωπιά των ηγητόρων, τι είναι πάλι αυτό; τρώγεται;

Χριστίνα (lbt) είπε...

Κάστρο μου νομίζω ότι πάμε απ' το κακό στο χειρότερο...
να τη βράσω την ισότητα! ποια ισότητα; αφού εξ' αρχής έγινε ο άντρας και η γυναίκα. Με διαφορετικές ικανότητες και αρμοδιότητες ο καθένας. Διαφορετικά θα είχε δημιουργηθεί ένα φύλο.
Συμφωνώ σε όσα λες! Η γυναίκα με παιδιά και σύζυγο είναι εργαζόμενη σχεδόν 24ώρες το 24ωρο.

Artanis είπε...

Η μάνα εργαζόμενη και νοικοκυρά, δεν έχει ούτε Κυριακές, ούτε αργίες ούτε τίποτα...Αλλιώς έπρεπε να είναι τα πρέγματα αλλά φευ!!! Τα δυτικά κράτη μπορέι αν δίνουν σε μεγάλη ηλικία τις συντάξεις, αλλά έχουν φροντίσει για όλα τα άλλα νωρίτερα...Στην Ελλάδα τί έχουμε;
Αυτά τα ολίγα, σε φιλώ...
Καλή βδομάδα να έχεις...

fractal είπε...

Κάστρο κάθε εργαζόμενη γυναίκα που εχει φτάσει αυτή τη χρονική στιγμή στη σύνταξη (είναι δηλαδή γύρω στα 60 ) θα μπορούσε να αναγνωρισθεί από μιά ευνοούμενη πολιτεία, σαν ένα ηρωϊκό πρόσωπο. Και λέω "πρόσωπο" γιατί κάθε μιά αντιμετώπισε μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία εργοδότη αλλά και οικογενειακού περιβάλλοντος. Γιατί αυτές οι γυναίκες δούλεψαν για να διαμορφόσουν και να καθιερώσουν την εικόνα της εργαζόμενης γυναίκας, τόσο στο χώρο της παραγωγής, όσο και στο οικογενειακό περιβάλλον όπου ο σύζυγος δεν ήταν εκπαιδευμένος από τη μάννα του να συμμετέχει στον αγώνα της γυναίκας του. Πολλές φορές μάλιστα αυτή η μάνα-πεθερά πίστευε πως η εικόνα της εργαζόμενης νύφης της, μείωνε την εικόνα του κανακάρη της, και έτσι αντί να βοηθά δημιουργούσε κι' άλλα εμπόδια κοντά σε αυτά που ήδη υπήρχαν... Μπορώ να σου διηγηθώ ιστορίες απίστευτου παραλογισμού. Οι γυναίκες αυτής της γενιάς πλήρωσαν βαρύ το τίμημα της γυναικείας χειραφέτησης.

fractal είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Side21 είπε...

Μέσα στις δυσκολίες
της παγκόσμιας κρίσης
στόχος πάντα είναι ο αδύναμος κρίκος
κι οι γυναίκες πάντα πληρώνουν το τίμημα
Χρειάζεται δυνατή αντίδραση να μην
περάσουν
τέτοια μέτρα, η γυναίκα -ηρωίδα προσφέρει
24 ώρες το 24ωρο γι' αυτό πρέπει να
συνταξιοδοτείται και νωρίτερα ...
Εύχομαι καλό μήνα ...

gskastro είπε...

Φίλε Αστερίωνα και οι παραδόσεις μας τα ίδια σκτ ήταν, αν κρίνω από την ιστορία που διαβάζω. Στο σχολείο μας την ωραιοποιούσαν την ιστορία μας και είχα δημιουργήσει την εντύπωση ότι ήμασταν καταπληκτικός λαός. Τώρα τα βλέπω διαφορετικά.
Πάντως επειδή είμαι αισιόδοξος τύπος πιστεύω ότι θα προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και θα επιβιώσουμε. Πολλούς χαιρετισμούς gskastro

gskastro είπε...

Ναι φίλη μου Artanis έξω έβαλαν νωρίτερα την γυναίκα στην βιοπάλη αλλά ταυτόχρονα της παρείχαν και ευκολίες σε ότι αφορούσε τα παιδιά. Να σκεφτείς ότι στην Σκωτία την 10ετία του 50 τα παιδιά ερχόντουσαν διαβασμένα από τα σχολεία και υπήρχαν βρεφονηπιακοί σταθμοί σε κάθε γειτονιά.
Ακόμα σου χρωστώ τα της Σκωτίας, δεν το ξεχνώ αλλά δεν μου μένει χρόνος.
Πολλά φιλιά gskastro

gskastro είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, τα υπόλοιπα το μεσημέρι από κοντά. Πολλά φιλιά gskastro

gskastro είπε...

Συμφωνώ μαζί σου Side 21, οι πρωτοπόροι όμως και μπροστάρηδες σε αυτούς τους αγώνες, δυστυχώς φρόντισαν να εξαργυρώσουν τους αγώνες τους για ίδιο όφελος, όπως γίνεται άλλωστε σε όλους τους αγώνες.
Γι’ αυτό πρέπει οι αγώνες να είναι συνεχείς και με συνέπεια από όλους και όχι να εξουσιοδοτούμε κάποιους που είναι σχεδόν βέβαιο ότι προβάλλοντας την δική μας δύναμη θα κοιτάξουν να ωφεληθούν οι ίδιοι. Να είσαι καλά και καλό Σαββατοκύριακο. gskastro

gskastro είπε...

Έχεις δίκαιο καλή μου little beautiful things, ναι όλο το 24ωρο. Το λέει άλλωστε και το τραγουδάκι «Μαίρη Παναγιωταρά» με τους Κηλαηδόνη και Αφροδίτη Μάνου. Είναι πολύ χαρακτηριστικό το τραγούδι, δυστυχώς δεν μπόρεσα να το βάλω στην ανάρτηση.
Πάντως όπου υπάρχουν γυναίκες εργαζόμενες, και τώρα τελευταία συναντώ πολλές σε τράπεζες και υπηρεσίες, δεν συναντώ δυσκολία στο να διεκπεραιώσω τις δουλειές μου. Πολλά φιλιά από τον gskastro

Χριστίνα (lbt) είπε...

Καστρο μου καλέ, επειδή έχω καταλάβει ότι είσαι αρκετά σινεφιλ, σε κάλεσα σε ένα κινηματογραφικό μπλογκοπαίχνιδο...αν εχεις χρόνο κι όρεξη φυσικά!
τα φιλιά μου!

ζαφορα είπε...

Πέρασα να σου αφήσω τις ευχές μου.

Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι.
Ίσως επειδή βιολογικά αντέχουμε
περισσότερο εμείς.
Όσο για το ποιος βοηθάει ποιόν,
αυτό είναι θέμα χαρακτήρα
και νοοτροπίας…. Άστο καλίτερα.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ φίλε μου.

Εύχομαι να περάσεις υπέροχα
μαζί με τους αγαπημένους σου,
όπου κι αν βρεθείς.

Φιλί γλυκό ζαφορένιο

Artanis είπε...

Φίλε μου καλό Πάσχα να έχετε, καλά να περάσετε...Φιλιά πολλά απο ΝΖ...

Άστρια είπε...

Πόσο χαίρομαι όταν τέτοια λόγια τα λένε άντρες. Γιατί η αναγνώριση αυτής της προσφοράς είναι ακόμα μεγαλύτερη! Δυστυχώς οι μεγάλοι και οι δυνατοί που κανονίζουν τις τύχες, βλέπουν ανθρώπινες μονάδες από τις οποίες πρέπει να πάρουν το περισσότερο!!

Καλέ μου gsKastro, εύχομαι Καλή Ανάσταση, υγεία και αγάπη στην οικογένεια!!!

Side21 είπε...

Θερμές ευχές για μια …
ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΠΑΣΧΑΛΙΑ !!!
με χαρά, υγεία, αγάπη κι ανθρωπιά …

Χριστίνα (lbt) είπε...

Χριστός Ανέστη!!

(πού βρίσκεσαι;)

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!
Εύχομαι να είσαι καλά....χάθηκες...

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Artanis είπε...

Καλό μήνα φίλε μου και καλή βδομάδα αυριο...
Φιλιά απο ΝΖ...

Artanis είπε...

gskastro μου, πού είσαι; Μου έλειψες...
Καλημέρα...

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

΄Αρχοντα, καλό σου απόγευμα.
Σε περιμένουμε...

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιες