Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Θεωρικό ταμείο, κάπου το είχα ακούσει μα που το είχα διαβάσει, τελικά τη λύση τη βρήκα που αλλού μα στο Internet.
“Από το θεωρικό ταμείο επιδοτούνταν οι φτωχότεροι πολίτες, για να παρακολουθήσουν τις θεατρικές παραστάσεις, οι οποίες για τους αρχαίους Έλληνες αποτελούσαν μέσο εκπαίδευσης.”
Μα είναι δυνατόν 2500 χρόνια πριν να είχαν σκεφτεί τέτοια πράγματα. Καλά, η δημοκρατία μα και ολίγος σοσιαλισμός!
Πρέπει να το ψάξω περισσότερο, τώρα που έχω τα κέφια μου.
Ακούμε τους ξένους διαβάζουμε τους ξένους και βλέπουμε καταπληκτικά ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα και τον αρχαίο πολιτισμό και εμείς μεμψιμοιρούμε. Όλοι θέλουν το κακό μας όλοι μας ζηλεύουν.
Μακάρι να μας κατατρέχουν με αυτό τον τρόπο αναδεικνύοντας την Ελλάδα. Μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει, μάλλον εμείς ζηλεύουμε τους αρχαίους μας προγόνους που δεν μπορούμε να τους φτάσουμε και το ρίχνουμε στους ξένους.
Τελικά τι θέλουμε, το ξέρουμε; Μήπως θέλουμε να καθόμαστε και να δουλεύουν για εμάς δούλοι; Μήπως όμως και το έχουμε πετύχει με το να έχουμε όλους αυτούς τους ξένους να δουλεύουν ακόμα και χωρίς ασφάλιση και εμείς να την περνάμε με το χαρτζιλίκι του μπαμπά στις καφετέριες;
Και καλά εδώ στην πρωτεύουσα, ας πούμε ότι ο μπαμπάς βγάζει κάποιο μεροκάματο και δίνει κάποιο χαρτζιλίκι στα παιδιά του. Έχετε δει τι γίνεται όμως στην επαρχία; Η νεολαία στα καφενεία να παίζουν πρέφα και οι μανάδες με τους γέρους και τους ξένους εργάτες στα χωράφια.
Ας ξαναέρθω όμως στο θεωρικό ταμείο. Την βρήκα την λέξη αυτή διαβάζοντας τον Δ΄ λόγο του Δημοσθένη κατά Φιλίππου. Βασικά τα σούρνει στους Αθηναίους για την οκνηρία τους και για την αβλεψία τους. Θεωρεί ότι τρέχουν πίσω από τα γεγονότα και όταν κάποιος τους προειδοποιεί τον κατεβάζουν από το βήμα.. Πολύ επίκαιρος ο Δημοσθένης.
Αρχικά το θεωρικό ταμείο ήταν για τους φτωχούς, με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα έσοδα αυξανόντουσαν άρχισαν να παίρνουν από το ταμείο και οι έχοντες και κατέχοντες της εποχής εκείνης.
Το θεωρικό ταμείο εκτός από τα έσοδα που είχε από τα δημόσια έσοδα τα οποία μάλιστα είχαν αυξηθεί από την καλή διαχείριση του Ευβούλου και την καλύτερη εκμετάλλευση των λατομείων του Λαυρίου, είχε και άλλη πηγή εσόδων. Τα πρόστιμα που έβαζαν στους πλούσιους ή οι δημεύσεις των περιουσιών τους μετά από καταγγελίες.
Αρκούσε μια καταγγελία και με μυστική ψηφοφορία έπαιρναν απόφαση για δήμευση της περιουσίας του καταγγελλόμενου. Το εξωφρενικό δε ήταν ότι οι καταγγέλλοντες (τις περισσότερες φορές συκοφάντες) είχαν ασυλία από παρόμοιες καταγγελίες εφόρου ζωής. Κάτι σαν τους σημερινούς βουλευτές μας.
Το φαινόμενο αυτό είχε μετατραπεί σε μάστιγα και πολλοί επώνυμοι είχαν αρχίσει να το καταγγέλλουν.
Τελικά ένας τόσο προοδευτικός θεσμός είχε αρχίσει να εκφυλίζεται από την απληστία του ανθρώπου.
Τώρα τι συμπέρασμα μπορεί να βγάλει κάποιος απ’ όλα αυτά. Μα τι άλλο από το ότι είμαστε πραγματικοί ανόθευτοι απόγονοι των αρχαίων κατοίκων αυτής της χώρας.

33 σχόλια:

Artanis είπε...

Μπα, λες το δαιμόνιο να επέζησε παρά τις εισβολές άλλων λαών και πολιτισμών, τα χρόνια σκλαβιάς, των επιμειξιών κλπ;
Αν το θέτεις έτσι όμως, είναι ένα καλό επιχείρημα...
Καλημέρα Φίλε μου (εδώ είναι μεσάνυχτα)...

Hfaistiwnas είπε...

Όλα δείχνουν το σήμερα, αν πάρεις ως μέτρο σύγκρισης την αρχαιότητα άστα να πάνε.. είμαστε όπως είμαστε, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε από το να ζηλεύουμε;

Asterion είπε...

Κατά πάσαν πιθανότητα έπιασες την ουσία. Ας όψονται αυτοί που διέκοψαν την ροή των πραγμάτων και καταντήσαμε εδώ που καταντήσαμε.
Αν θα υπάρξει επιστροφή δεν ξέρω. Θα το επιθυμούσα όμως έστω και με σκληρά ανταλλάγματα.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Να, πράγματα που δεν ήξερα και....θα συμφωνήσω με asterion, πως "οι επιθυμίες" μας ταυτίζονται.

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

fractal είπε...

Καλησπέρα ΚΑΣΤΡΟ μου.
Μάλλον απήντησες στον Φαλμεράϊερ..
Άκου τι λέει ο Κωσταντίνος Τσάτσος:
"Mόνο σε μυαλά που τα βλέπουν όλα από μιά καθαρώς υλιστική, θάλεγα ζωϊκή πλευρά, μπορεί να κρίνεται η ενότητα και η συνέχεια των εθνών από τη σκοπιά του καθαρού αίματος Η γλώσσα, το ήθος, το πνεύμα αυτά είναι τα αποφασιστικά."
Και εμείς έχουμε τη γλώσσα και τα ήθη..Το πνεύμα... παίζεται.

Υ.Γ Αστερίων σε περιμένω στη γωνία..πίσω από τις φτέρες..

Side21 είπε...

Τελικά είμαστε ;;;
ΑΞΙΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ...
ΕΝΔΟΞΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ;;;
Ή μήπως κληρονομήσαμε απ' αυτούς
μόνο τα αρνητικά τους ;;;
Καλή βδομάδα εύχομαι και ...
ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΗΕΣ ...

gskastro είπε...

Φίλη μου Artanis, σαφώς και επέζησε το Ελληνικό δαιμόνιο όλα αυτά τα χρόνια και όχι μόνο, η επιμειξία πιστεύω ότι το ενίσχυσε. Τελικά αξίζει να διαβάζει κάποιος την ιστορία του, είναι σαν να ξαναγυρνά στις ρίζες του. Με τον τρόπο που κάναμε την ιστορία στο γυμνάσιο, μας απέτρεπε να την αγαπήσουμε και μελετήσουμε, απλά την παπαγαλίζαμε.
Πολλά φιλιά και περιμένω νέες αναρτήσεις. gskastro

gskastro είπε...

Πολλά θα μπορούσαμε να κάνουμε Ηφαιστίωνα, αλλά και οι πρόγονοί μας το είχαν ρίξει στην εύκολη ζωή και την αδιαφορία και γι’ αυτό τους τα έψελνε ο Δημοσθένης. Βλέπεις είμαστε άλογα κούρσας και όχι άλογα εργασίας. Να είσαι καλά Ηφαιστίωνα και εύχομαι γρήγορα καλά νέα να έχεις. gskastro

gskastro είπε...

Αστερίωνα η διακοπή ήταν αναπόφευκτη για πολλούς λόγους. Ίσως είμαστε από τα λίγα έθνη που υπήρξε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα διακοπής στην ιστορική εξέλιξη της πατρίδας μας. Και μετά !!!!!!
Όπως γράφω και στην Γλαρένια τουλάχιστον ας αποφασίσουμε να διορθώσουμε κάποια βασικά πράγματα σε αυτόν τον τόπο. Να είσαι καλά και καλή σου νύχτα. gskastro

gskastro είπε...

Μήπως τα ήξερα και εγώ Γλαρένια μου, τώρα στα γεράματα με έπιασε η ανησυχία να μάθω την ιστορία μου.
Όταν αγόραζα τα βιβλία που σήμερα διαβάζω, τα αγόραζα για να γεμίσω την βιβλιοθήκη μου, και ουδέποτε τα άνοιξα μέχρι τώρα. Κάλιο αργά όμως παρά ποτέ.
Όσο για την επιστροφή είναι ανέφικτο, τουλάχιστον ας αποφασίσουμε να βελτιώσουμε ορισμένα πράγματα, αρχίζοντας από την παιδεία. Το δυστύχημα όμως είναι ότι όλοι μιλάνε για αλλαγή στην παιδεία αλλά ο καθένας έχει τα δικά του πρότυπα και δεν ακολουθείται μια κοινή πολιτική για κάποιο προσυμφωνημένο χρονικό διάστημα.
Εδώ υπάρχει το εξής εξωφρενικό, στην ίδια κυβέρνηση μόλις αλλάξει ο υπουργός παιδείας αλλάζει ή προσαρμόζει το σύστημα στα γούστα του.
Πολλά φιλιά και να είσαι πάντα καλά. gskastro

gskastro είπε...

Καλό μου fractal, θα έλεγα ότι έχουμε και τα τρία, ίσως λίγο τα χαλάμε στην γλώσσα αλλά το πνεύμα είναι αυτό που μετρά και σαφώς υπάρχει ταύτιση με τους προγόνους μας. Εκτός αν δεχτούμε κάποια θεωρία που λέει ότι όποιος λαός και να κατοικήσει σ’ αυτόν τον τόπο θα αποκτήσει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Έλληνα.
Πρόσεξε μη μου τον τρομάξεις τον Αστερίωνα. Είναι γέρος σαν και εμένα και δεν μπορεί να τρέξει. Πολλά φιλιά gskastro

gskastro είπε...

Φίλε Side21και μόνο τα αρνητικά να έχουμε κληρονομήσει, είναι καλύτερα από πολλά θετικά άλλων λαών. Πώς να το κάνουμε, με εξαίρεση τους Αθηναίους (λόγω αγχωτικής τρέλας που μας έχει πιάσει) είμαστε ζεστός λαός, τρελούτσικος μεν αξιαγάπητος δε, το είπε και ο Άγγλος Πρέσβης αναχωρώντας από την πατρίδα μας. Μας το αναγνωρίζουν οι ξένοι ας το αναγνωρίσουμε και εμείς σαν ένα μικρό δώρο στον εαυτόν μας.
Δες τι προσπαθείτε να κάνετε εσείς με τους απέναντι, να αντικαταστήσετε το μίσος με την κατανόηση και γιατί όχι με την αγάπη. Άσε τις κυβερνήσεις, ο λαός μετράει. Να είσαι καλά και εσύ και καλή σου νύχτα. gskastro

szaimis είπε...

Καλησπέρα κ. Gskastro!
Πολύ ωραίο άρθρο και αλήθεια πόσο επίκαιρο!Αλήθεια, μια νέα - αντίστοιχη "Λαυρεωτική" θα έκανε την Ελλάδα να θυμίζει ...αρχαία;

Asterion είπε...

Κάστρο φίλε μου
είναι όπως τα λές. Απόδειξη το τι βάζουν στο στόχαστρο κάθε φορά (τώρα έχουν την γλώσσα).
Το σωσσίβιό μας είναι η απροβλεπτικότητα του χαρακτήρα μας.
Εκείνο που δεν θα πετύχουμε ποτέ και κατά υην γνώμη μου είναι το Α και το Ω. Επρεπε να υπάρξουν προβλεπόμενα από το σύνταγμα κάποια υπουργεία υπερκομματικά. Παιδείας, Εξωτερικών, Αμυνας και Οικονομικών. Να είναι Εθνικά!!!!
Καλά το φιλικό μας ουδέτερο (το φρακτάλ) δεν γνωρίζει ότι ξετρελλαίνομαι για φτέρες και ότι αυτό συνεπάγεται, όταν έχουν κάποιο ύψος (γύρω στο μέτρο).
Να είμαστε καλά.

Vrakas Kostas είπε...

Μου χαλασες το ονειρο Γιωργη!
Εγω δεν ηξερα για προγονους!
Νομιζα πως ειμαι..το πρωτυπο!
Παω να ξανακοιμηθω!
Καλο σου βραδυ!

Υγ..Λες να ειμαι..Γερμανος τελικα;)

Vrakas Kostas είπε...

Προτυπο*

gskastro είπε...

Στέφανε τι ευχάριστη έκπληξη! Τώρα στα γεράματα διαβάζω ιστορία, και μπορώ να σου πω ότι παρ’ όλον που δεν μου μένει χρόνος, προσπαθώ να ξεκλέψω λίγο χρόνο να διαβάσω το παρελθόν μας.
Να είσαι καλά Στέφανε και ελπίζω τα διαβάσματα να πάνε καλά. Καλή σου νύχτα gskastro

gskastro είπε...

Φίλε Αστερίωνα τι έχετε πάθει οι δύο σας με τις φτέρες. Όσο για τα εθνικά υπουργεία πως σου ήρθε αυτό. Ξέρεις τι χρήμα κινείται σ’ αυτά τα συγκεκριμένα υπουργεία, και θέλεις να είναι υπερκομματικά. Μη το ξαναπείς, μη σε χάσω. Καλή σου νύχτα gskastro

gskastro είπε...

Φίλε Κώστα Γερμανός πάντως αποκλείεται να είσαι, έχω διαβάσει το blog σου. Καλά κάνεις και νομίζεις ότι είσαι πρότυπο, όλοι οι Έλληνες είμαστε πρότυπα, όποιος μας έφτιαξε μετά έσπαγε το καλούπι, καλούπι μιας χρήσης. Η λάσπη όμως είναι η ίδια εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Να είσαι καλά Κώστα και καλή δύναμη, ξέρεις γιατί. Gskastro/Γιώργης

ζαφορα είπε...

Άστα καλύτερα καλέ μου
γιατί θα μπερδευτούμε ….!

Καλή ΚαθαροΔευτέρα με όλα
τα καθαριστικά της.

nikiplos είπε...

Αγαπητό gskastro, χαίρομαι που με ωραία ειρωνία αναδεικνύεις τη σύγχυση των σύγχρονων νεοελλήνων. Λίγο τα πράγματα στη θέση τους, όμως οι Περικλής κλπ δεν είναι μόνο δικοί μας πρόγονοι αλλά και άλλων λαών. Εμείς είμαστε απευθείας τέκνα του Μακρηγιάννη και του Καραϊσκάκη, ή αν θέλεις του Μαυροκορδάτου και του Κωλλέτη. Οι μακρινοί εκείνοι παππούδες μας το χρέος τους το έκαναν, τα λίγα κουτσογράμματα που ήξεραν τα απέδωσαν στην ανθρωπότητα και μετά ήρθαν οι Ρωμαίοι και πήγαν καλιά τους...
Οι νεοΈλληνες που από απόψεως DNA και γεννετικής, μάλλον ελάχιστα έχουν με τους Αρχαίους Έλληνες συνδέονται με εκείνους όμως με το ισχυρότερο όπλο τη γλώσσα, που είναι αποτέλεσμα της ισχυρής παιδείας των ελληνιστικών χρόνων.

Δυστυχώς η σχολή της Λειψίας που μεταφράζει τα αρχαία Ελληνικά σε Γερμανικά και από τα Γερμανικά στα νεοΕλληνικά οι δικοί μας φιλόλογοι έκανε ότι μπορούσε... μας απέδωσε τα περισσότερο σημαντικά εκείνα κείμενα... Πολιτιμότερο θεωρώ τον Επιτάφιο του Περικλή (για αυτό και τεχνηέντως έχει εξοβελιστεί από τα σχολιά μας τέτοιο σύγραμμα του διαβόλου) και τα Πολιτικά του Αριστοτέλη τα οποία και συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όποιον δεν τα έχει διαβάσει ακόμη... εκέι εξηγεί ο Φίλόσοφος όλα αυτά που οι επιτήδειοι πολιτικάντιδες κάνουν πως τους προβληματίζουν σήμερα. Πχ εξηγούνται τα μονοπώλια, ο κρατικός παρεμβατισμός η ελεύθερη αγορά κλπ... Και όλα τεκμηριωμένα και με παραδείγματα αποικιών που άνθισαν και αντιπαραδείγματα αποικιών που καταρρακώθηκαν...

Τώρα επι του προκειμένου το θέατρο διδάσκει ζωή... Για αυτό και τα θεωρικά που τα εισήγαγε ο Περικλής... Αυτό μάλλον το άκουσαν πιστά οι ηγήτορές μας για αυτό και μας παρέχουν δωρεάν τηλεόραση και καναλάρχες να μας 'διδάξουν' τι εστί βερύκοκο...

να είσαι καλά Κάστρο μας και καλό βράδυ...

Άστρια είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες και πολύ συγκροτημένες και καίριες οι "σκόρπιες σκέψεις" σου αγαπητέ μου gskastro.

Η Ιστορία θα έπρεπε να διδάσκεται τελείως διαφορετικά στο σχολείο. Κι εγώ άρχισα να διαβάζω ιστορία (και να το απολαμβάνω) μετά το σχολείο.
Όταν η κόρη μου ήταν στο Γυμνάσιο, είχε καθηγητή Ιστορίας, που τους δίδασκε μόνο αυτό (εμείς είχαμε έναν φιλόλογο για όλα τα σχετικά μαθήματα, αρχαία, νέα, ιστορία..) Είχα χαρεί λοιπόν και στην πρώτη επίσκεψη των γονέων του εξέφρασα την χαρά μου και το πόσο σημαντική έβλεπα την Ιστορία για τα παιδιά. Συμφώνησε μαζί μου, αλλά το αποτέλεσμα ήταν δυστυχώς ... μηδενικό!!

Πολλά φιλιά και καλό μήνα:)

Artanis είπε...

Geia sou gskastro mou...kala na pernas...

gskastro είπε...

Καλή μου Ζαφορά τώρα τελευταία είμαι αμελής με το μπλογκάρισμα. Γυρνάω αργά το βράδυ στο σπίτι και το μόνο που κάνω είναι να διαβάζω τις αναρτήσεις σας και τα σχόλια χωρίς να έχω κουράγιο να γράφω.
Χάρηκα που σε είδα, είχαμε καιρό να επικοινωνήσουμε. Πολλά φιλιά gskastro

gskastro είπε...

Φίλε Νίκιπλε όντως ήταν σκόρπιες σκέψεις, ήμουν κουρασμένος και έγραφα ότι μου ερχόταν. Το έχω κάνει και άλλες φορές αλλά δεν προχωρώ σε ανάρτηση, γιατί ξαναδιαβάζοντάς τα βλέπω ότι έχω ξεφύγει πολύ.
Όσο για την σημερινή δωρεάν τηλεόραση έχεις απόλυτο δίκαιο, είναι διαβασμένοι οι καναλάρχες. Και εμείς σαν χάνοι πέφτουμε στην αποχαύνωση. Αυτό πολεμούσε ο Δημοσθένης με τους λόγους του όταν προσπαθούσε να ταρακουνήσει τους Αθηναίους. Φαίνεται ότι ένας τόσο ωραίος και προοδευτικός θεσμός, είχε στο τέλος μετατραπεί σε αρνητικό στοιχείο.
Θα ήθελα κάποτε να μας γράψεις κάτι για το DNA, αν δεν κάνω λάθος είναι στο τομέα σου. Πολλούς χαιρετισμούς και καλό Σαββατοκύριακο. gskastro

gskastro είπε...

Άστρια, καλή μου χαθήκαμε και αυτό με ευθύνη δική μου. Πραγματικά κάποιοι καθηγητές (που τους αποκαλώ δασκάλους) ήταν σκέτη απόλαυση. Αγαπούσαν αυτό που έκαναν και το έδειχναν. Σπάνιο φαινόμενο στην σημερινή καταναλωτική μας κοινωνία.
Όμως τώρα πλέον με την αφθονία των βιβλίων και το Internet, μας δίδεται η ευκαιρία (σε όσους το επιθυμούν) να ψάξουμε την ιστορία μας και να την αντιληφθούμε από διαφορετική γωνία. Πολλά φιλιά και καλό σου Σαββατοκύριακο. gskastro.

gskastro είπε...

Ξενιτεμένη μου φίλη Artanis , δεν σε εγκατέλειψα μη φοβάσαι, μπαίνω και ρουφάω αχόρταγα τα όσα γράφεις, δεν έχω όμως το κουράγιο λόγω κούρασης να σου γράψω.
Συνέχισε όμως με κέφι να μας γνωρίζεις αυτή την μακρινή χώρα. Πολλά φιλιά gskastro

Artanis είπε...

καλησπέρα Κάστρο μου...να ξεκουράζεσαι, ακόμα αρρωστούλης έισαι; Περαστικά σου και φιλιά...

Vrakas Kostas είπε...

Πλησιαζει ..ο καιρος..να ριξεις το σκαφος,καπετανιε;)
Καλη βδομαδα Γιωργη!

gskastro είπε...

Artanis καλή μου, ευτυχώς ξεπέρασα την ίωση (είναι μια περίεργη ίωση που μπορεί να την περάσεις και τρείς φορές). Από ξεκούραση όμως δεν υπάρχει ελπίδα, το Σαββατοκύριακο θα είμαστε στο Καλλίδρομο για μετρήσεις. Κάποτε όμως θα ξεκουραστώ, άλλωστε εργάζομαι μόνο 49 χρόνια. Πολλά φιλιά gskastro

gskastro είπε...

Φίλε Κώστα έχεις απόλυτο δίκαιο, πρέπει να καθελκύσω, μόνο που δεν βρίσκω χρόνο. Δεν έχω και την δικιά σου ευχέρεια με την πένα. Να είσαι καλά φίλε gskastro

Side21 είπε...

Άρτι αφιχθείς στη Σάμο
6 μέρες τις 5 χωρίς τηλέφωνο
και φυσικά χωρίς ίντερνετ !!!
Ξανά στα οικεία κακά ...
Την καλησπέρα μου ...

gskastro είπε...

Καλώς επέστρεψες side21, θα πρέπει να πέρασες απίθανα στο Βερολίνο. Όσο για τα κακά της πατρίδας μας και ιδίως της Αθήνας, έκανα δύο ώρες και 5 λεπτά από τα Μελίσσια για το γραφείο μου στο Αιγάλεω. Καλή σου ημέρα gskastro