Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ; ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ





Δεν νομίζω να μην υπήρξε πέρυσι Έλληνας, άνθρωπος που να μη ράγισε η καρδιά του παρακολουθώντας είτε από κοντά ή από την τηλεόραση τις πυρκαγιές που κατασπάραξαν τη χώρα μας αλλά και πήραν τόσες ζωές.
Γνωρίζω αρκετούς συντοπίτες μου που είναι εθελοντές είτε στην πυρόσβεση ή στην πρόληψη και φύλαξη των επικίνδυνων περιοχών. Γνωρίζω όμως και πολύ περισσότερους αδιάφορους που όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται αλλά και βοηθούν στην έναρξη και διάδοση της φωτιάς.
Όχι δεν κυκλοφορούν με σπίρτα και γκαζάκια, δεν είναι πυρομανείς, απλά είναι αδιάφοροι. Πως αλλιώς θα μπορούσα να αποκαλέσω τα άτομα αυτά που αφήνουν τα οικόπεδά τους, τα χωράφια τους γεμάτα ένα μπόι ξερά χόρτα; Είναι το καλύτερο υλικό για έναρξη και διάδοση της φωτιάς.
Έχετε δει από κοντά να καίγετε μια περιοχή; Δεν μπορείτε να φανταστείτε την ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται η φωτιά όταν φυσάει. Ο ταχύτερος άνθρωπος αδυνατεί να παραβγεί το χορτάρι που καίγεται, μετά αρπάζουν τα δέντρα και στη συνέχεια αν τα δέντρα είναι πεύκα, εκσφενδονίζονται τα κουκουνάρια σε τεράστιες αποστάσεις όπου αρπάζουν τα χόρτα και πάει λέγοντας.
Έτσι εξαφανίστηκε ότι δέντρο υπήρχε στην περιοχή Ντράφι, έτσι εξαφανίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της Πεντέλης. Ήμουν μαζί με τους εθελοντές, αλλά απλά παρακολουθούσαμε, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα ούτε εμείς ούτε τα πυροσβεστικά οχήματα.
Έτσι έφτασε η φωτιά στα χωριά έτσι κάηκε η άμοιρη μάνα με τα παιδάκια της στην Πελοπόννησο. Μέσα σε χωράφι με ελάχιστα δέντρα κάηκε. Σε χωράφι που είχε ξερό χόρτο ένα μπόι.
Τότε γιατί στον τίτλο αναγράφεται ότι «ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ».
Γιατί μπορούμε να βοηθήσουμε να μειωθεί αυτό το τόσο επικίνδυνο (σαν μπαρούτι χορτάρι). Το κάνουμε εδώ και κάποια χρόνια στην περιοχή που μένω και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έχει αρκετή επιτυχία.
Εντοπίζουμε τα οικόπεδα και χωράφια με το ξερό χόρτο. Είναι πολύ απλό, όπως περνάμε έξω από αυτές τις περιοχές γράφουμε σε ένα χαρτάκι διεύθυνση και αριθμό. Στη συνέχεια ειδοποιούμε τον Δήμο, είτε πηγαίνοντας στην αρμόδια υπηρεσία (Γραφείο Δημότη) ή τηλεφωνικά. Εάν γνωρίζουμε τον κάτοικο ειδοποιούμε τον ίδιο τον κάτοικο.
Μετά από μερικές ημέρες, εάν δεν δούμε αποτέλεσμα (συνήθως ο Δήμος μας κινητοποιείται άμεσα) τα ίδια στοιχεία τα γράφουμε σε μία αναφορά ή αίτηση και την καταθέτουμε στο πρωτόκολλο του Δήμου και παίρνουμε αριθμό πρωτοκόλλου.
Να είστε βέβαιοι ότι δύσκολα θα αδιαφορήσει κάποιος μπροστά σε ένα έγγραφο πρωτοκολλημένο.
Φίλοι μου δεν έχουμε παρά να δοκιμάσουμε, πάρτε το σαν παιχνίδι. Ας δούμε τι επιτυχία μπορεί να έχει μια τέτοια ενέργεια, το κυριότερο όμως είναι να το διαδώσουμε αν πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει στην έστω κατ’ ελάχιστον μείωση των πυρκαγιών.
Φίλοι μου να είστε όλοι καλά και να έχουμε όλοι μας ένα καλό χωρίς πυρκαγιές καλοκαίρι.
Οι Φωτογραφίες είναι από την περιοχή μου, ανάμεσα σε σπίτια όπως βλέπετε. Έχω ειδοποιήσει το Γραφείο Δημότη και αναμένω αποτελέσματα.

12 σχόλια:

asterion είπε...

Υπάρχει και κάτι που μπορεί να γίνει όταν δεν φυσάει. "Ελεγχόμενη φωτιά κατά τμήματα μικρά για δημιουργία ζώνης καμμένης" (δεν μπορεί να ξανακαεί)

gskastro είπε...

Αστερίωνα καλή σου ημέρα, έχω ακούσει και έχω δει να εφαρμόζεται αυτή η μέθοδος αλλά πάντα από οργανωμένες ομάδες και πάντα παρουσία πυροσβεστικών οχημάτων. Δεν θα το συνιστούσα με τίποτα σε ιδιώτες.
Η πρόληψη πάντα είναι η καλύτερη λύση. Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη αδιαφορία τόσο από το ίδιο το κράτος όσο και από μεμονωμένα άτομα. Να είσαι καλά gskastro

fractal είπε...

Πολύ καλή δουλειά transient. Μπράβο..
Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται νομίζω αποτελεσματικά, οι πυρκαγιές από αβλεψία η βλακεία. Και δεν πρέπει να είναι λίγες. Αλλά πέρα από αυτό, η ενεργός συμμετοχή των πολιτών ΄στα κοινά (όχι κομματικά που έτσι κι αλλιώς δραστηριοποιούνται άνθρωποι με
ωφελημιστικά κριτήρια) φέρνει σημαντικό αποτλέσματα και στην ψυχολογική ισορροπία των πολιτών αλλά φυσικά και στην ίδια την πολιτεία. Χειιροκροτώ. Μπράβο σας.

Κωνσταντινιά είπε...

Η προσφορά και ο εθελοντισμός έχουν διττή χρησιμότητα. Συνεισφέρουν και στο κοινωνικό σύνολο και στον ίδιο τον εθελοντή με την χαρά που εισπράττει.
Από την άλλη η αδιαφορία μπορεί να αποβεί εγκληματική.

Και βέβαια μπορούμε να βοηθήσουμε!

asterion είπε...

Αν είναι ανοργάνωτοι όχι βέβαια. Μρ εθελοντές δασοπυροσβέστες κάτι θα μπορούσε να γίνει. Το έχω εφρμόσει κοντά σε αποθήκες πυρομαχικών. Τα χτυπητήρια καί ένα υδροφόρο όχημα φτάνουν για 2-3 στρέμματα την φορά.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Mε τίποτε δε γίνεται να εφαρμοσθεί η πρόταση του asterion, γιατί τότε θα βρεθούμε μπλεγμένοι, το λιγότερο με χειροπέδες αγόμενοι και φερόμενοι...
Φορτωμένοι επιπλέον και με τις περσινές πυρκαϊές...

Δε φροντίζουν οι οικοπεδούχοι για τον καθαρισμό των εδαφικών τους εκτάσεων, αλλά και η πολιτεία κωφεύει. Οι Ο.Τ.Α. θα έπρεπε να επιβάλλουν οικονομικές ποινές στους ιδιοκτήτες που δε συμμορφώνονται.

Οι ιδιώτες μπορούν να επιβλέψουν μόνο τους περιβάλλοντες χώρους.
Με τις δασικές εκτάσεις τί γίνεται;
Η φωτιες πέρυσι στην Πάρνηθα δεν ξεκίνησαν από τους Θρακομακεδόνες. Από ψηλά ξεκίνησαν όπου κανένας έλεγχος υπάρχει...

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

gskastro είπε...

Καλό μου fractal ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, δεν είναι πανάκια αυτό που έγραψα, όμως βοηθάει αρκετά. Το πρόβλημα είναι ιδίως σε μεγάλους αγρούς και δασικές περιοχές όπου η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει τα ξερά χόρτα. Από την άλλη μεριά οι ίδιοι οι κάτοικοι αδιαφορούν.
Θα είδες με τις περυσινές φωτιές, την ώρα που μαινόταν η φωτιά και τα τηλεοπτικά συνεργία έκαναν λήψη, ήταν εύκολο να εντοπίσει κάποιος τα ξερά χόρτα που ήταν ανάμεσα στα σπίτια τους. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότεροι έχουν τα μέσα να τα απομακρύνουν με τα τρακτέρ τους.
Να είσαι πάντα καλά και καλή σου νύχτα. gskastro

gskastro είπε...

Κωνσταντινιά μου έχεις απόλυτο δίκαιο, μπορούμε να βοηθήσουμε και όχι στο θέμα αυτό μόνο. Θαυμάζω τους ανθρώπους που προσφέρουν εθελοντική δουλειά σε διάφορους τομείς. Είχα κάποτε μια θεία που ήταν εθελόντρια νοσοκόμος. Δεν μπορείς να φανταστεί κανείς σε τι αποστολές πήγαινε για να βοηθήσει τον κόσμο που υπέφερε. Ήταν το ίνδαλμά μου, τη θαύμαζα απεριόριστα.
Κωνσταντινιά μου να είσαι καλά και όνειρα γλυκά. gskastro

gskastro είπε...

Αστερίωνα προδόθηκες, μάλλον στρατιωτικός είσαι. Πάντως παράτολμο κοντά σε αποθήκες πυρομαχικών. Καλή σου νύχτα και να είσαι καλά. gskastro

gskastro είπε...

Καλή μου Γλαρένια, με έπιασες την ώρα που ανέβαζα τις απαντήσεις στους φίλους μας. Καλώς την λοιπόν και εσύ. Έχεις δίκαιο είναι πολύ επικίνδυνη η μέθοδος του Αστερίωνα.
Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που κατά την διάρκεια μεγάλων πυρκαγιών προσπαθούν να δημιουργήσουν νεκρές ζώνες. Πάντως είναι μόνο για ειδικούς.
Όπως έγραψα και στο fractal αυτό που πρότεινα δεν είναι πανάκια, βοηθάει όμως αρκετά. Ξέρεις υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα της νομοθεσίας. Όταν ήμουνα εθελοντής για την παρακολούθηση και έγκαιρο ενημέρωση της πυροσβεστικής είχαμε ένα σοβαρό πρόβλημα. Δεν είχαμε το δικαίωμα να πλησιάσουμε αυτοκίνητο που το θεωρούσαμε ύποπτο και να του ζητήσουμε να απομακρυνθεί από το φυλασσόμενο δάσος. Όπως οι Ο.Τ.Α δεν έχουν το δικαίωμα να μπουν σε περιφραγμένο οικόπεδο και να κόψουν τα ξερά χόρτα. Για πρόστιμο το είχαμε συζητήσει αλλά δεν νομίζω να έγινε κάτι.
Πάντως έχεις απόλυτο δίκαιο η αδιαφορία ξεκινάει από την πολιτεία.
Η φωτιά της Πάρνηθας δυστυχώς ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια, ανέβηκε στην Πάρνηθα και κατέβηκε στη συνέχεια. Την είδαν από πού ξεκίνησε και η ολιγωρία των υπεύθυνων αρκούσε για να κάψει αυτό το πανέμορφο δάσος. Φοβήθηκαν να κόψουν τη γραμμή των 400.000 βολτ (προκειμένου να γίνουν ρήψεις νερού από αέρος) για να μη γίνει μπλακ αουτ στην Αθήνα τρομάρα τους.
Μήπως άκουσες αν τιμωρήθηκε κανένας για την υπόθεση αυτή;
Γλαρένια μου να είσαι καλά και όνειρα γλυκά, εκτός αν είσαι ξενύχτησα και εσύ. gskastro

asterion είπε...

Ναι όταν έκανα την θητεία μου σαν Αξιωματικός.
Εκεί που δεν θα το έκανα με τίποτα είναι οι αποθήκες καυσίμων(έχουν ανθυμιάσεις) τα πυρομαχικά όχι.

Βαρυποινίτης είπε...

Μπράβο φίλε
τα blog δεν είναι μόνο αμπελοφυλλοσοφίες. Εσύ ξέρεις να το αποδεικνύεις. Θα ακολουθήσω το παράδειγμα σου λίαν συντόμως.