Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ




«Φονεύτηκαν και μερικοί λόγω προσωπικής έχθρας, και άλλοι γιατί είχαν δανείσει χρήματα και τους φόνευαν οι οφειλέτες τους. Διαπράχθηκαν παντός είδους φόνοι και τίποτα δεν παραλήφτηκε που να μη γίνει και ακόμα περισσότερα από όσα γίνονται σε τέτοιες περιστάσεις.

Γιατί και πατέρες φόνευαν τα παιδιά τους και από τα ιερά απομακρύνονταν δια της βίας οι ικέτες και φονεύονταν πλησίον σε αυτά. Και μερικοί άλλοι κλείστηκαν με περιφερειακό τοίχος στο ιερό του Διονύσου και εκεί πέθαναν.

Τόσο σκληρά μορφή έλαβε ο εμφύλιος πόλεμος και φάνηκε ακόμα σκληρότερος γιατί ήταν ο πρώτος εμφύλιος πόλεμος που έγινε μεταξύ Ελλήνων, καθόσον αργότερα ολόκληρος σχεδόν η Ελλάδα περιήλθε σε εμφύλιους πολέμους λόγω κομματικών διαφορών, ώστε σε κάθε πόλη οι αρχηγοί των δημοκρατικών καλούσαν σε βοήθεια τους Αθηναίους και οι ολιγαρχικοί τους Λακεδαιμόνιους. ………

Και ένεκα των εμφυλίων πολέμων επήλθαν στις πόλεις πολλές και μεγάλες συμφορές, πράγμα που γίνεται και θα γίνεται πάντοτε, εφόσον η ανθρώπινη φύση παραμένει η ίδια………..

Έγιναν λοιπόν εμφύλιοι πόλεμοι στις πόλεις, και όπου καθυστερούσαν να εκραγούν, εκεί κατά την γνώμη μου, γινόταν λόγω της πείρας που είχαν αποκτήσει από προηγηθέντες άλλους εμφυλίους πολέμους, έγιναν πολύ εφευρετικότεροι και τελειοποίησαν και τους τρόπους της επίθεσης κατά των αντιπάλων και τις επιβαλλόμενες παράδοξες τιμωρίες.

Οι άνθρωποι άλλαξαν την συνηθισμένη σημασία των λέξεων και τους έδωσαν όχι την πραγματική αλλά την κατά την γνώμη τους συμφέρουσα. Η ασυλλόγιστη τόλμη π.χ. θεωρείτο ανδρεία υπέρ των ομοϊδεατών, ενώ η προβλεπτική διστακτικότητα θεωρείτο εύσχημος δειλία. Η σωφροσύνη θεωρείτο πρόσχημα ανανδρίας και η σύνεση για κάθε τι θεωρείτο τέλεια ανανδρία. …….. Όποιος φαινόταν σκληρός κατά των εχθρών του ήταν άξιος εμπιστοσύνης, ενώ όποιος πρόβαλε αντιρρήσεις θεωρείτο ύποπτος. ……

Αλλά και η συγγένεια θεωρείτο κατώτερος δεσμός σε σύγκριση προς τον κομματικό, επειδή καθένας ήταν προθυμότερος να τολμήσει οτιδήποτε και απροφάσιστα υπέρ των ομοφρόνων του, γιατί αυτές οι κομματικές ενώσεις δεν δημιουργούντο βάσει των νόμων προς αλληλοβοήθεια των μελών, αλλά παρά των κειμένων νόμων προς επιδίωξη αθέμιτων κερδών. Την εμπιστοσύνη μεταξύ τους την στήριζαν όχι στον θείο νόμο και τους όρκους αλλά στην κοινή παρανομία για κάποιο ζήτημα.»


Αυτά λοιπόν έγραφε ο Θουκυδίδης σχεδόν 2.400 χρόνια πριν με αφορμή τον εμφύλιο πόλεμο στην Κέρκυρα, λες και δεν πέρασε μια ημέρα! Καταπληκτικός λαός λοιπόν ο Ελληνικός και ακόμα καταπληκτικότεροι οι άρχοντές μας. Πως είναι δυνατό να αλλάξουμε την νοοτροπία των αρχόντων όταν δεν την αλλάζουμε εμείς οι ίδιοι ή και δεν θέλουμε να την αλλάξουμε!

Ποιος φταίει τελικά, εμείς που διαφθείρουμε τους άρχοντές μας (κατά τον κ. Πάγκαλο), ή αυτοί, οι άρχοντες δηλαδή, που μας διαφθείρουν όπως ισχυριζόμαστε εμείς;
Αλήθεια από πού πρέπει να γίνει η αρχή, ποιος θα σπάσει πρώτος αυτόν τον φαύλο κύκλο, ποιος θα κάνει την αρχή;

Αυτοί λοιπόν, οι άρχοντές μας δηλαδή, κοροϊδεύουν εμάς και εμείς, δηλαδή ο λαός, επιλέγουμε αυτούς που θέλουμε να μας κοροϊδεύουν και όλοι μαζί κοροϊδεύουμε, συγνώμη κοροϊδεύαμε ήθελα να γράψω, τους Ευρωπαίους.

Αυτά μέχρι τώρα και από εδώ και πέρα τι;

Τέρμα οι πλαστικές κάρτες, τέρμα τα εορτοδάνεια, τέρμα τα Χριστουγεννιάτικα δώρα, τέρμα το κάπνισμα, τέρμα τα φακελάκια, τέρμα οι συλλογικές συμβάσεις, τέρμα η αυθαιρεσία των συνδικαλιστών, τέρμα ο πλουτισμός των αρχόντων μας.

Μα τι λέω ο τρελός! Τόσο πολύ με κτύπησε το αλσχάϊμερ; Υπάρχει άνθρωπος να μας βάλει σε τάξη; Εμείς είμαστε ικανοί να διαφθείρουμε το σύνολο των Ευρωπαίων. Δεν βλέπετε τι κάναμε στην Ζήμενς, τους παρασύραμε τους διαφθείραμε και στο τέλος τους εκθέσαμε.

Όχι φίλοι μου δεν υπάρχει φόβος να αλλάξουμε, οι έχοντες και κατέχοντες θα διαμαρτύρονται για όσα μπορεί ή φοβούνται ότι θα χάσουν και θα αυξάνουν τον πλούτο τους και οι άλλοι οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι θα εξακολουθούν να επιλέγουν με δημοκρατικές διαδικασίες τους διαφθορείς τους. Τα δε ΜΜΕ θα παίζουν με όλους κατά το δοκούν.

Εδώ και καιρό αφενός λόγω έλλειψης κεφιού αλλά και λόγω έλλειψης χρόνου είχα απομακρυνθεί από το blog αλλά και από τα blog των φίλων. Ξαναβρήκα όμως το κέφι μου διαβάζοντας τους αρχαίους μας συγγραφείς. Αφού λοιπόν φίλοι μου υπάρχουμε ακόμα μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια με αυτά που κάναμε και κάνουμε θα πει ότι ο Έλληνας θα επιβιώσει μαζί με την κατσαρίδα ως το τέλος του κόσμου, όποτε και αν έρθει.

ΥΓ. Η φωτογραφία είναι από το μουσείο στο Δίον. Πρόκειται για υδραυλίδα κατά τους αρχαίους, ή εκκλησιαστικό όργανο για τους σημερινούς. Είναι του 1π.Χ αιώνα

25 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Όπα!!!
Να σαι πάλι! Θούκυ τον λεγαμε χαϊδευτικά στο λύκειο.. Πόσες ομοιότητες όμως, εμείς μόνο το κάνουμε με τον τρόπο της εποχής μας..
Αναρωτιέμαι το ίδιο, υπάρχει κανείς να μας βάλει σε τάξη? Που είναι? Μια Μέρκελ σίγουρα δεν μπορεί.. μόνο με τον εκφοβισμό..

Side21 είπε...

Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο !!!
Όσο κι αν το θέμα της
ανάρτησης μου φέρνει θλίψη ...
η χαρά μου απερίγραπτη που
ξαναβρισκόμαστε στο blogging !!!
Την Καλησπέρα μου απ' τη Σάμο
Και να μη χανόμαστε ...

gskastro είπε...

Φίλε Ηφαιστίωνα αν δεν μπορούμε μόνοι μας να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας, δεν θα ήθελα και δεν το αξίζουμε να το κάνει κάποιος άλλος. Να είσαι καλά gskastro

gskastro είπε...

Ελπίζω κάποτε να μπορέσω να επισκεφτώ την ωραία Σάμο, φίλε μου. Είχαμε πολλές περιπέτειες με την δουλειά μας και δεν έμενε και χρόνος για blogging. Είναι κάτι που μου αρέσει και μου έλλειψε.
Σαφώς και είναι θλιβερά παρόμοια θέματα δεν πρέπει όμως να τα ξεχνάμε. Η ιστορία μας έχει και πολύ χειρότερα, μόνο που επιλέγουμε να τα διαγράφουμε από την μνήμη μας. Καλό βράδυ και χαιρετισμούς στην ωραία Σάμο.

dyosmaraki είπε...

Καταφύγιο και θαλπωρή τα λόγια των αρχαίων μας που ποτέ δεν καταφέραμε να ξεπεράσουμε....
Χαίρομαι ιδιαίτερα που ακούω (ή μάλλον διαβάζω) τη φωνή σου και πάλι...
Χάθηκες...

gskastro είπε...

Καλό μου Dyosmaraki έχεις δίκαιο, βάλσαμο της ψυχής η ανάγνωση των αρχαίων μας συγγραφέων. Πάντως δεν μπορείς να πεις, δεν αλλάξαμε και πολύ. Σε τούτο μόνο διαφέρουμε από τους προγόνους μας. Δεν συγχωρούσαμε τα λάθη των αρχόντων μας ακόμα και αν κάποτε είχαν σώσει τις πόλεις των ή την Ελλάδα ολόκληρη. Δες τι έπαθε ο Παυσανίας (όχι ο περιηγητής) που πέθανε από ασιτία όταν οι Σπαρτιάτες έκτισαν τις εξόδους του ιερού της Χαλκιοίκου Αθηνάς όπου είχε καταφύγει σαν ικέτης μετά την καταδίκη του. Το ιστορικό χρονικό περιγράφεται με γλαφυρό τρόπο από τον Θουκυδίδη. Κάτι ανάλογο έπαθε και ο Θεμιστοκλής ο οποίος πέθανε (πιθανό αυτοκτόνησε) στην Περσία όπου είχε καταφύγει μετά τον εξοστρακισμό του από τους Αθηναίους.
Και εγώ χαίρομαι που σας ξαναβρίσκω μετά την πολύμηνη απουσία μου. Πολλά φιλιά gskastro

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

΄Αρχοντά μου,
Φωτίστηκε η γειτονιά μας ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!!!!!!!!!!

Δεν νοείται οι γερές οι πένες να σιγούν σε τέτοιες καταστάσεις όπως αυτή που καλούμαστε όλοι μας να υποστούμε.

Ο ΄Ελληνας ανέκαθεν ζούσε δικούς του κόσμους
και πάντα χωριζότανε σε κλέφτες κι' αστυνόμους
αφού κανένας απ' αυτούς δε θεμελίωσε νόμους
ώστε τους κλέφτες εσαεί να χώσει σε υπονόμους

Για τώρα και για να μην πεθάνουμε ας πανηγυρίσουμε επί τη επανόδω σου,

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

gskastro είπε...

Καλή μου Γλαρένια, θαυμάζω τον ποιητικό σου οίστρο. Πόσο θα ήθελα να έχω αυτή την ικανότητα. Έχεις πάντως δίκαιο οι καταστάσεις δεν είναι καθόλου ευχάριστες και θα υποστούμε αρκετά δεινά μέχρι να δούμε ξανά φως. Όμως και το επαναλαμβάνω όμως, τίποτα δεν τελείωσε για την ανθρωπότητα και ιδίως για τον Έλληνα. Με όλα μας τα μειονεκτήματα είμαστε αξιοθαύμαστος λαός. Ξέρουμε να επιβιώνουμε.
Ένα χρειάζεται τώρα, να πάψουμε να κοιτάμε τον καθρέπτη και να στραφούμε να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας. Μπορούμε να ζήσουμε και με λιγότερα, ακόμα και εμείς οι συνταξιούχοι, υπάρχουνε όμως και να μην το ξεχνάμε οι άνεργοι, τα παιδιά μας. Πολλά φιλιά από τον γέροντα gskastro

Eλένη είπε...

Γέροντα,gscastro,στήν ποίηση μπορεί νά μήν είσαι καλός,αλλά μέ τόν γραπτό καί προφορικό λόγο πού διαθέτεις, τήν θέση στίς δημόσιες καί διεθνείς σχέσεις (εκεί πού θά πάμε...),τήν έχεις σίγουρη!
Νά είσαι καλά καί νά συνεχίζεις. Όσο γι` αυτόν τόν λαό, τόν φωτεινό λαό, δέν θά πάψει νά υπάρχει όσο καί νά τό θέλουν...κάποιοι...Μέ τά καλά του καί τά κακά του!!!

gskastro είπε...

Eleni μυστήρια ύπαρξη, μπήκα στο blog σου αλλά δεν διαθέτει στοιχεία, αλλά και ούτε κείμενα. Το blog μου το έχω ελεύθερο, μπορεί να μπει όποιος θέλει και να γράψει ό τι θέλει, αρκεί να μην είναι προσβλητικό για κάποιον από τους φίλους που γράφουν στα σχόλια. Σε αυτή την περίπτωση διαγράφω το προσβλητικό κείμενο εκ των υστέρων.
Επίσης σε όσους γράφουν όπως εσύ χωρίς να έχουν κείμενα στο blog τους, συνήθως τους δίνω ένα απλό χαιρετισμό. Έλα όμως που εσύ μου εξάπτεις τη φαντασία! Ποια να είσαι άραγε, πως ξέρεις για τον προφορικό μου λόγο; Θα πρέπει να έχουμε όχι απλά μιλήσει αλλά και συζητήσει. Αν κρίνω και από το «εκεί που θα πάμε…» θα πρέπει να με γνωρίζεις πολύ καλά, γιατί φαίνεται ότι γνωρίζεις και τα εσώψυχα μου.
Που θα πάει όμως, θα σε ανακαλύψω. Μέχρι τότε να είσαι καλά, gskastro

Eλένη είπε...

Γέροντά μου σοφέ, εγώ είδα ανοικτά, είδα φώς(πού λένε) καί μπήκα. Άφησα τό σχόλιό μου, χωρίς νά προσβάλλω κανέναν. Δέν τό συνηθίζω άλλωστε. Τώρα τό ότι δέν καταλαβαίνεις ποιά είμαι, δέν πειράζει.Πάντως είμαι φίλη, δέν είμαι εχθρά. Καλό Σαβ/κο.

gskastro είπε...

Σαφώς και δεν πρόσβαλες κανένα Eleni με τα πολλά ονόματα, απλά έγραψα το πώς λειτουργώ, μπας και ξεστρατίσει στα λημέρια μου κάποιο άτομο που με συμπαθεί όσο δεν φαντάζεσαι, και που πιθανόν να το έχεις συναντήσει σε άλλο blog. Το ξέρω ή μάλλον το διαισθάνομαι από τα ολίγα που έχεις γράψει ότι είσαι φίλη, άλλωστε γι’ αυτό μου έφερες σοκολατάκια, ή μήπως κάνω λάθος; Να έχεις και εσύ ένα πολύ καλό Σαββατοκύριακο. gskastro

fractal είπε...

Τρίβω και ξανατρίβω τα ματια μου...
Βλέπω καλά ή η επιθυμία μου εγινε παράκρουση?
Εμφανίστηκες στην μπλογγόσφαιρα ή είναι ενα transient fainomenon?
Για καλό και για κακό θα ξαναπεράσω!

gskastro είπε...

Καλό μου fractal δειλά δειλά λέω να ξαναρχίσω το κτίσιμο του κάστρου μου. Μια οι περιπέτειες της δουλειάς, μια οι περιπέτειες υγείας, βάλε και λίγη ακεφιά να η συνταγή για απομάκρυνση όλο αυτό το διάστημα. Για να βεβαιωθείς ότι επέστρεψα, θα σου έρθω μόλις λύσω το μυστήριο του δίσκου της Φαιστού. Τα υπόλοιπα από τηλεφώνου. Πολλά φιλιά gskastro

Eλένη είπε...

Δέν σού ξεφεύγει τίποτα!!!
Καλή συνέχεια, σέ σένα καί τήν ιστοσελίδα σου.

gskastro είπε...

Πολλά μου ξεφεύγουν Ελένη. Απλά πρόδωσες την ταυτότητά σου μόνη σου. Ευχαριστώ για τις ευχές και να σε βλέπω συχνά. Να έχεις μια πολύ καλή εβδομάδα. gskastro

ξωτικό είπε...

M'αρέσουν αυτά που λές και ο τρόπος που τα λές !!Κατεύθασα γιατί μου άρεσε το σχόλιο που άφησες στην Φράκταλ ,και πιστεύω πως μια "καλή πράξη" σήμερα είναι το να ενισχύουμε τις καλές φωνές !
Καλή σου ημέρα !




(το έγραψα κατα λάθος σε παλιότερη ανάρτηση)

gskastro είπε...

Συμφωνώ μαζί σου ξωτικό (τι ωραίο όνομα που διάλεξες!) οι καλές και χρήσιμες πράξεις πρέπει να γίνονται παράδειγμα για εμάς τους υπόλοιπους. Δεν έχει νόημα η συνεχής γκρίνια. Εποικοδομητική κριτική ναι, η γκρίνια όμως έχει αρνητική ενέργεια και μας προδιαθέτει αρνητικά. Το fractal είναι ένα πολύ αξιόλογο άτομο και είμαι ευτυχής που είναι φίλ…. μου (δεν βάζω κατάληξη για να μην προδώσω το γένος, αν και οι περισσότεροι το γνωρίζουν). Ευχαριστώ για την επίσκεψή σου, και να έχεις ένα πολύ καλό Σαββατοκύριακο. gskastro

nikiplos είπε...

καλώς μας ξανάρθες (και από το δικό σου σπίτι Κάστρο μας). Είχα διαβάσει για τον Εμφύλιο της Κέρκυρας και πράγματι νόμιζα ότι ήταν περιγραφές από τον δικό μας τελευταίο εμφύλιο...

Ο εμφύλιος είναι αναμφισβήτητα η χειρότερη μορφή πολέμου. Και οι πληγές του δεν κλείνουν τόσο γρήγορα όσο εκείνες των άλλων πολέμων... Ο εχθρός μιλάει την ίδια γλώσσα, μερακλώνει στα ίδια τραγούδια, προσεύχεται στα ίδια εικονίσματα και στοιχειώνει τους ίδιους μύθους.

Δεν είμαστε οι μόνοι που είχαμε εμφύλιο πόλεμο, μα κάθε εμφύλιος είναι η χειρότερη κατάρα για μια χώρα.

Πρέπει μόνοι μας να οργανωθούμε, να βάλουμε τάξη, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, αν δεν ξανααγαπηθούμε πρώτα... και το χειρότερο είναι ότι έχουμε αρχίσει να αντιπαθούμε ο ένας τον άλλον σε χειρότερη μορφή σήμερα...

Είμαι γενικώς αισιόδοξος... Ίσως μέσα από την κρίση να ξεπεταχτούν κάποιες ομαδικές συμπεριφορές και αντιστάσεις... έστω εγωκεντρικές στην αρχή, που θα μπορούσαν όμως να δημιουργήσουν έστω μια στοιχειώδη ομαδική συνείδηση...

φιλικούς χαιρετισμούς!

gskastro είπε...

Πόσο δίκαιο έχεις φίλε nikiplos, χρειάζεται αγάπη για τον πλησίον μας, αλλά πρώτα απ’ όλα πρέπει να μάθουμε να αγαπούμε τον εαυτόν μας. Ζούμε λες και τον μισούμε αυτόν τον ξένο που κλείνουμε μέσα μας. Κάνουμε ότι μπορούμε για να τον εξουθενώνουμε, οπόταν που να βρούμε χρόνο και ενδιαφέρον για τον πλησίον μας.
Είχα πάντα την απορία, αν η αγάπη είναι έμφυτη ή επίκτητη. Τα πράγματα δείχνουν ότι μάλλον είναι επίκτητη, ότι καλλιεργείται. Επομένως απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να αποκτηθεί και διαδοθεί.
Βλέπεις τα ένστικτα της επιβίωσης και διαιώνισης του είδους (κοινά για τον άνθρωπο και τα ζώα) δεν έχουν καμία σχέση με την αγάπη την άδολη αγάπη.
Πάντως όπως και εσύ, το ποτήρι το βλέπω μισογεμάτο και δεν σου κρύβω ότι την σωτηρία την περιμένω από την γυναίκα. Νομίζω ότι αρκετά διαφεντέψαμε (τα αρσενικά) αυτό τον κόσμο τόσες χιλιάδες χρόνια. Αυτά προς το παρόν και χαίρομαι και εγώ που σας βρίσκω όλους καλά. Να έχεις μια πολύ καλή Κυριακή, gskastro

Asterion είπε...

Απο επικαιρότητα άλλο τίποτα. Που να διαβάσεις και την προφητεία του Ησιόδου. Νομίζω όπτι κάπου την έχω κρεμάσει. Νομίζεις ότι γράφει για τώρα.
Εν τάξει από ρετρό άλλο τίποτα. Καλή σςου επάνοδο κακ καλή συνέχεια
Αστεριων

gskastro είπε...

Φίλε Αστερίωνα πρώτα να ευχηθώ σιδερένιος, και σε ευχαριστώ για τις ευχές. Τον έχω διαβάσει ή μάλλον τον έχω διαβάσει αποσπασματικά. Ξέρεις για τους προφήτες πιστεύω ότι ήταν άνθρωποι με μεγάλη γνώση της ιστορίας και επειδή γνώριζαν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, τους ήταν εύκολο να προβλέπουν κάποια μελλούμενα. Φυσικά φρόντιζαν να τα γράφουν και με διφορούμενο τρόπο. Να είσαι καλά, gskastro

Side21 είπε...

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ...
εύχομαι φίλε μου
και ΚΑΛΗ ΑΝΟΙΞΗ !!!

gskastro είπε...

Καλό μήνα και καλή άνοιξη και από το blog μου side21, για εμάς και για όλο τον κόσμο, το έχουμε ανάγκη. Κα είσαι καλά gskastro

Elsina Mecaj είπε...

Γεια σας, είμαι η Ελσίνα. Αφού ήταν σε σχέση με τον Άντερσον για χρόνια, με χώρισε, έκανα ό,τι μπορούσα για να τον φέρω πίσω αλλά όλα ήταν μάταια, τον ήθελα τόσο πολύ λόγω της αγάπης που έχω για αυτόν, τον παρακάλεσα με τα πάντα. Έδωσα υποσχέσεις αλλά αρνήθηκε. Εξήγησα το πρόβλημά μου στη φίλη μου και μου πρότεινε να επικοινωνήσω με έναν ξόρκι που θα μπορούσε να με βοηθήσει να κάνω ένα ξόρκι για να τον φέρω πίσω, αλλά είμαι ο τύπος που ποτέ δεν πίστεψε στο ξόρκι, δεν είχα άλλη επιλογή από το να το δοκιμάσω. έστειλε το ξόρκι και μου είπε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα ότι όλα θα πάνε καλά πριν από τρεις ημέρες, ότι ο πρώην μου θα επιστρέψει σε μένα πριν από τρεις ημέρες, έκανε το ξόρκι και παραδόξως τη δεύτερη μέρα, ήταν γύρω στις 4 το απόγευμα. Ο πρώην μου με πήρε τηλέφωνο, ξαφνιάστηκα τόσο πολύ, απάντησα στην κλήση και το μόνο που είπε ήταν ότι λυπόταν τόσο πολύ για όλα όσα συνέβησαν που ήθελε να επιστρέψω κοντά του, που με αγαπούσε τόσο πολύ. Ήμουν τόσο χαρούμενος και πήγα κοντά του και έτσι ξεκινήσαμε να ζούμε ξανά μαζί ευτυχισμένοι. Έκτοτε, έχω υποσχεθεί ότι οποιονδήποτε γνωρίζω ότι έχει πρόβλημα σχέσης, θα βοηθούσα το άτομο αυτό παραπέμποντάς το στον μοναδικό πραγματικό και ισχυρό ορθογραφικό που με βοήθησε στο δικό μου πρόβλημα. Μπορείτε να του στείλετε email εάν χρειάζεστε τη βοήθειά του στη σχέση σας ή σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Email: ellenspellcaster@gmail.com
WhatsApp+2349074881619

1) Ξόρκια αγάπης
2) Ξόρκια χαμένης αγάπης
3) Ξόρκια διαζυγίου
4) Ξόρκια γάμου
5) Ξόρκια δέσμευσης
6) Ξόρκια χωρισμού
7) Διώξε έναν περασμένο εραστή
8.) Ξόρκια κερδίζοντας λαχεία
9) θέλεις να ικανοποιήσεις τον εραστή σου
Επικοινωνήστε με αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα για μια μόνιμη λύση. Email: ellenspellcaster@gmail.com
WhatsApp+2349074881619