Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

ΔΕΝ ΕΛΕΙΨΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ, ΜΟΝΟ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ




Φίλοι μου δεν το πιστεύω, μπήκα στο blog μου να δω πότε έβαλα την τελευταία ανάρτηση και έπαθα σοκ. Νόμιζα ότι είχαν περάσει λίγες ημέρες και όμως έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες.
Με απορρόφησε τόσο πολύ η δουλειά όλο αυτό το διάστημα που δεν είχα καν τον χρόνο να μπω να διαβάσω τις αναρτήσεις σας και τα σχόλια πόσο μάλλον να γράψω.
Είναι όμως δύο ημέρες που ξεκουράζομαι μετά από ένα κοπιώδες ταξίδι και έτσι βρήκα λίγο χρόνο να γράψω κάτι και να σας στείλω και τους χαιρετισμούς μου.
Μόλις επέστρεψα από το Άντεν της Υεμένης όπου είχαμε πάει για δουλειά με τον γιό μου. Ένα απόγευμα μου τηλεφωνεί ο γιός μου και μου λέει, βρες επειγόντως ένα μηχανικό γιατί πρέπει να πάω σε ένα πλοίο που βρίσκεται στην Υεμένη.
Ρωτώ μερικά φιλικά γραφεία που ασχολούνται με την ναυτιλία και παίρνω την ίδια απάντηση από όλους. Πες στον γιό σου να μην πάει δεν υπάρχουν ασφαλείς συνθήκες στην χώρα αυτή. Ακόμα και πληρώματα των πλοίων αποφεύγουμε να τα αλλάζουμε στην Υεμένη.
Τι να κάνω, να τον αφήσω να πάει μόνος δεν γινόταν και έτσι το γέρικο κάστρο μπήκε στο αεροπλάνο και τράβηξε για την Υεμένη. Περιπετειώδες ταξίδι κάτω από βάρβαρες συνθήκες αλλά τουλάχιστον αποζημιώθηκα γνωρίζοντας έστω και για λίγο ένα πολύ μα πάρα πολύ φτωχό λαό που όμως ήταν συνέχεια με το χαμόγελο στα χείλη. Φυσικά έπρεπε να δίνω συνέχεια μπαξίσι αλλά τουλάχιστον μου τα έπαιρναν με το χαμόγελο, όχι σαν και τους δικούς μας που μας τα παίρνουν ανενδοίαστα και σε κάνουν να αισθάνεσαι και ένοχος.
Συνάντησα επίσης και το ελληνικό δαιμόνιο που συναντώ πάντα σε αυτά τα απόμακρα ταξίδια μου. Ένα καταπληκτικό Έλληνα που δημιούργησε μια επιχείρηση με ρυμουλκά, πλωτό γερανό και καταδυτικά συστήματα για μέχρι 800 μέτρα. Με έδρα το Άντεν κινείται μεταξύ Υεμένης, Σομαλίας και ερυθράς θάλασσας.
Δυστυχώς μου έκλεψαν (κάποιος από τους χαμογελαστούς) την φωτογραφική μου και έτσι δεν θα μπορέσω να βάλω φωτογραφίες στην ανάρτησή μου, εκτός από μία που μου έβγαλε ο καπετάνιος του ρυμουλκού κατά την μεταφορά μου από το πλοίο στο ρυμουλκό και μου την έστειλε. Πίσω από το ρυμουλκό φαίνεται το πλεούμενο που θα μας μεταφέρει στην ακτή απόσταση 4 μιλίων ανάμεσα από πλήθος καρχαριών, και στο βάθος είναι η ακταιωρός που μας φύλαγε από πιθανή επίθεση Σομαλών.
Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι το χόρτο ΚΑΤ που είχαν στο στόμα τους το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού, όπως μου είπαν. Το βάζουν ανάμεσα στα ούλα και το μάγουλο και με αυτό φτιάχνονται, πρέπει να είναι κάτι σαν ναρκωτικό. Πάντως δεν αισθανθήκαμε ούτε στιγμή ότι κινδυνεύουμε από τους κατοίκους, παρ’ όλον που διάβασα ότι οι αντάρτες σιίτες είχαν απαγάγει 9 άτομα οι και έχουν εκτελέσει ορισμένους από αυτούς.
Και τώρα στα δικά μας. Από τη μια το μεταναστευτικό, έγραψε μια πολύ ωραία ανάρτηση ο Νίκιπλος, και από την άλλη στυγερή δολοφονία του αστυφύλακα.
Βλέποντας τους κατοίκους της Υεμένης αλλά και τις ορδές των προσφύγων που καταφτάνουν στην Υεμένη από την Σομαλία, περνώντας τα στενά με πραγματικό κίνδυνο, μπορεί εύκολα να καταλάβει κάποιος τους λόγους που τους αναγκάζουν να εγκαταλείπουν τις χώρες τους και να ψάχνουν για καλύτερη τύχη πέφτοντας θύματα των δουλεμπόρων.
Δεν θα γράψω περισσότερα για το μεταναστευτικό, δεν έχετε παρά να διαβάσετε την εμπεριστατωμένη ανάρτηση του Νίκιπλου.
Θα πω μόνο τούτο. Θεωρώ υπεύθυνη τη λευκή φυλή για την κατάντια αυτών των λαών. Εμείς κλέψαμε τον πλούτο αυτών των χωρών, εμείς εγκαταστήσαμε κυβερνήτες μαριονέττες, υπάκουους στα κελεύσματά μας, εμείς εκμαυλίσαμε και εξουθενώσαμε τους λαούς αυτούς. Και τώρα ήρθε η ώρα να υποστούμε τις συνέπειες.
Και πρώτοι θα είμαστε εμείς οι Έλληνες, ήμαστε τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης απ’ όπου θα φτάσουν κάποια στιγμή τα εκατομμύρια που ξεκίνησαν από τις χώρες που σπαράσσονται από πολέμους, πείνα και δίψα.
Δεν κατορθώσαμε να αντιμετωπίσουμε και τακτοποιήσουμε τους ολίγους που όπως λέγει και ο Νίκιπλος βοήθησαν την οικονομία της χώρας, θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις για τα εκατομμύρια που έρχονται και μάλιστα με έναν κύριο Μπαρόζο που δηλώνει ότι το πρόβλημα είναι δικό μας!
ΟΧΙ κύριε Μπαρόζο το πρόβλημα είναι της λευκής φυλής και ειδικά των ευρωπαίων. Εμείς οι ευρωπαίοι στείλαμε τις ορδές των πεινασμένων στην Αμερική όπου αφού εξαφάνισαν τους ντόπιους τώρα επεμβαίνουν στις διάφορες χώρες με την δικαιολογία της εξάλειψης της τρομοκρατίας, μιας τρομοκρατίας που αυτοί οι ίδιοι εγκαθίδρυσαν, εμείς στείλαμε τους εγκληματίες στην Αυστραλία όπου εξολόθρευσαν τους aborigine και τώρα ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής δηλώνει «αν σας αρέσει αλλιώς φύγετε».
Εμείς όλοι μαζί πρέπει να βρούμε τις λύσεις, και λύση δεν είναι τα στρατόπεδα και η γκετοποίηση των άμοιρων αυτών ανθρώπων. Πρέπει να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη και να επιστέψουμε αυτά που τους ληστέψαμε. Όχι όπως κάνουν οι διάφοροι οργανισμοί στέλνοντας βοήθεια το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταλήγει στους επιτήδειους ή πετώντας τους από τα αεροπλάνα αμφιβόλου ποιότητας προμήθειες, λες και είναι ζώα.
Πρέπει να φροντίσουμε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες στις χώρες τους για να μην αναγκάζονται να τις εγκαταλείπουν. Χρειάζεται χρήμα, κόπο αλλά πάνω απ’ όλα αγάπη. Αγάπη γι’ αυτούς τους ανθρώπους που τους έφερε σε αυτή την κατάσταση η απληστία του λευκού.
Για την δολοφονία του αστυφύλακα τι να πω; Αυτή η παράλογη βία από πού πηγάζει, ποιος παρανοϊκός νους βρίσκεται πίσω από αυτού του είδους την βία; Μήπως όμως και αυτοί είναι μέρος του παράλογου σκηνικού που ζούμε τις μέρες μας.
Όσο διάστημα ήμουνα στην Υεμένη δεν είχα καμία επαφή με τον έξω κόσμο, ούτε καν τα αποτελέσματα των εκλογών δεν έμαθα. Μπορεί οι συνθήκες εργασίας να ήταν σκληρές κάτω από τον καυτό ήλιο με υγρασία 95 με 100% αλλά το βράδυ πέφταμε για ύπνο χωρίς έννοιες, ίσως η μόνη μας έννοια ήταν να εξασφαλίσουμε μερικά μπουκάλια νερό για την επομένη. Και φτάνοντας εδώ ανακάλυψα ότι βρέθηκα στη ζούγκλα, την ζούγκλα των πολιτικών, την ζούγκλα των ΜΜΕ.
Φίλοι μου δεν ήθελα να γράψω τόσα πολλά, απλά ένα χαιρετισμό ήθελα να στείλω, αλλά παρασύρθηκα.
Ελπίζω να είστε όλοι σας καλά και να περάσετε ένα πολύ όμορφο καλοκαίρι.
Και για την αντιγραφή gskastro

33 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Καλησπέρα!!!!!
Υεμένη! Ουάου! Μπορεί να είναι για δουλειά αλλά γνωρίζετε ένα σωρό διαφορετικούς πολιτισμούς.. αυτό είναι αυτο που μένει τουλάχιστον..
Αν και από ότι βλέπω σχεδόν με νεύρα γύρισες και τα χώνεις στους μεγάλους.. !!
Καλά να περνάς!!

asterion είπε...

Παλιές ιστορίες επαναλαμβανόμενες και πάντα επίκαιρες σαν το παλιό καλό κρασί. Ετσι κάνουν οι λευκοί στους Μαύρους, έτσι κάνουμε οι κρεατοφάγοι στα ζώα.
Τα θεωρούμε όλα ιδιοκτησία μας αφού το είπε ο Γιαχβέ!!!!!

gskastro είπε...

Φίλε Ηφαιστίωνα όντως είναι υπέροχα να γνωρίζεις διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς, ήμουν τυχερός σε αυτόν τον τομέα. Όχι δεν γύρισα με νεύρα, έχω το προνόμιο να μην νευριάζω, απλά με την επίσκεψή μου στην χώρα αυτή ξαναθυμήθηκα τις αδικίες που τους κάναμε.
Να είσαι καλά και στην καινούργια σου δουλειά και να περνάς και εσύ καλά. gskastro

gskastro είπε...

Φίλε Αστερίωνα όντως παλιά ιστορία, αλλά τι σχέση έχουν οι Μαύροι, (άλλωστε δεν εκμεταλλευτήκαμε μόνο τους Μαύρους) οι κρεατοφάγοι και ο Γιαχβέ. Προτού ανακαλύψουμε τον Γιαχβέ είχαμε την ίδια συμπεριφορά. Εκμετάλλευση (λόγω απληστίας) του ανθρώπου από τον άνθρωπο. Μόνο που τότε το ονομάζαμε εκπολιτισμό, τρομάρα μας!
Να είσαι καλά φίλε μου και ελπίζω ότι επέστρεψα για να μείνω. gskastro

Hfaistiwnas είπε...

Να σαι καλά!

Artanis είπε...

Αχ Κάστρο μου, μου έλειψες...Σκέφτηκα τα χειρότερα...Αν είχα το επώνυμό σου θα έψαχνα στην ιστοσελίδα του ΟΤΕ να σε βρω, να πάρω τηλέφωνο να μάθω τί γίνεται..
(Άνω -κάτω έκανα τη λίστα των μέηλ, και τίποτα δεν βρήκα για στοιχεία...)

Τεσπά, καλωσόρισες!!!
Και πολύ ωραία ανάρτηση (κρίμα για την φωτ.μηχανή σου...)
Θα ξαναπεράσψ σε λίγο για περαιτέρω σχόλια στις περιπέτειές σου...
Φιλιά πολλά προς το παρόν...

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ..... μόλις μπόρεσα και μπαίνω στη σελίδα σου.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που είσαι και πάλι κοντά μας και δε σου κρύβω ως είχα πολύ ανησυχήσει

Πατέρας και ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ για χθες, με τα όλα του που λένε....
Ξενιτεύτηκες για το παιδί σου....
Πολύ συγκινητικό το ότι στηρίζεις και προστατεύεις με κάθε τρόπο το γιο σου (πρέπει να του έχεις αδυναμία)
Πολύ ζωντανές και οι εμπειρίες που μας περιγράφεις και πιστεύω ως έχεις ακόμη πολλά για να μας λες, για τον τρόπο διαβίωσης τους γενικότερα.

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Υπερμίκης είπε...

Χρειάζεται πολύ κουράγιο για να επισκευτεί κανείς μια χώρα όπου ενδεχώμενη σύγκρουση με πειρατές κάθε άλλο παρά απίθανη είναι..
Κάτι μου λέει όμως ότι κατά βάθος κάνοντας αυτό το ταξίδι έψαχνες και λίγο την περιπέτεια..Φυσικά δεν αμφιβάλλω για την στοργή και την προστασία που προσφέρεις γενναιόδωρα στο παιδί σου.
Συμφωνώ απόλυτα για όσα γράφεις περι εκμεταλλεύσεως των συγκεκριμένων λαών.Ιδιαίτερα με εντυπωσίασε ο τρόπος αφηγήσεώς σου.Είχα την αίσθηση ότι διάβαζα ένα πολύ ωραίο λογοτεχνικό κείμενο!

Side21 είπε...

Καλώς μας επέστρεψες ...
Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο
η ανάλυσή σου για το μεταναστευτικό.
Λογικό είναι αυτοί που τους στερούμε
τα πάντα να ψάξουν για υλικά αγαθά
φυσικά εκεί όπου υπάρχουν ...
Το μεταναστευτικό ρεύμα δεν ανακόπτεται
με ευχέλαια, αφορισμούς και με φοβέρες.
Πρέπει να σκύψουμε στα σοβαρά ολόκληρος ο λεγόμενος "Πολιτισμένος κόσμος" πάνω στα προβλήματα αυτών που υποφέρουν
γιατί δίκιο έχεις - εμείς τα δημιουργήσαμε.
Καλή σου μέρα ...

gskastro είπε...

Καλή μου Artanis έχεις δίκαιο, είμαι απαράδεκτος, θα μπορούσα τουλάχιστον να έβαζα μια μικρή ανάρτηση εξηγώντας ότι δεν μου έμενε χρόνος για να επικοινωνώ μαζί σας. Θα σου στείλω όμως στοιχεία μου για να με βρίσκεις όταν εξαφανίζομαι.
Φιλιά καλή μου φίλη και καλή σου νύχτα, αν και εκεί έχετε τώρα ημέρα. gskastro

gskastro είπε...

Γλαρένια μου χαίρομαι που σας ξαναβρίσκω, όπως έγραψα και στην Artani είμαι πέρα για πάρε απαράδεκτος.
Δεν ήξερα ότι ήταν η μέρα μας την Κυριακή. Δεν ξέρω όμως αν τον προστατεύω ή με προστατεύει, μάλλον και τα δύο. Είναι πάντως ωραίο να συνεργάζεσαι με τα παιδιά σου, το έχουμε ανάγκη περισσότερο εμείς παρά αυτά. Πάντως δεν σου γράφω αν του έχω αδυναμία γιατί μπορεί να το διαβάσει.
Ήταν δύσκολο το ταξίδι αλλά θα έλεγα και γοητευτικό. Το αστείο όμως είναι ότι από τη δεύτερη ημέρα μας τελείωσαν τα εσώρουχα (αλλάζαμε 4-5 φορές την ημέρα λόγω ιδρώτα) και την τρίτη ημέρα ψάχναμε να βρούμε ποιο ήταν λιγότερο βρεγμένο για να το ξαναφορέσουμε. Για πλύσιμο ούτε συζήτηση, μέναμε στο πλοίο που υπολειτουργούσε.
Θα τα ξαναπούμε, πολλά φιλιά gskastro

gskastro είπε...

Υπερμίκη καλώς τον στο φτωχικό μου Στο πλοίο δεν υπήρχε μεγάλος φόβος να συναντηθούμε με πειρατές γιατί αφενός ήταν χωρίς φορτίο και θα τους ήταν δύσκολο να σκαρφαλώσουν και αφετέρου είχανε κοντά μας πλοίο του Λιμενικού της Υεμένης.
Ο κίνδυνος ήταν στην πόλη όπου έκαναν κατά καιρούς την εμφάνιση τους σιίτες αντάρτες. Μάλιστα την επομένη της αναχώρησής μας απήγαγαν 7 Γερμανούς έναν Άγγλο και έναν νομίζω Κορεάτη.
Πάντως δεν σου κρύβω ότι περισσότερη ανησυχία αισθάνομαι οδηγώντας στην Ελλάδα, με τους 2500 θανάτους και δεκάδες χιλιάδες τραυματίες από τα τροχαία.
Όσο για το λογοτεχνικό μου κείμενο, σε πληροφορώ ότι τον χαμηλότερο βαθμό στο Γυμνάσιο τον έπαιρνα στην έκθεση. Και ο λόγος ήταν ότι ήμουν ανορθόγραφος και προσπαθούσα να γράψω έκθεση με της λέξεις που γνώριζα την ορθογραφία τους.
Να είσαι καλά φίλε Υπερμίκη και να μου έρχεσαι συχνά. Απ’ ότι είδα δεν γράφεις στο δικό σου blog. gskastro

gskastro είπε...

Ευχαριστώ φίλε Side 21 και καλώς σας βρήκα. Το θέμα αυτό της συνυπευθυνότητας με απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια, ίσως επειδή έχω ταξιδέψει σε αρκετές τέτοιες χώρες. Από την άλλη βλέπω στην τηλεόραση τις διάφορες προσπάθειες να βοηθήσουν κάποιους από αυτούς πετώντας τους τρόφιμα με χαμηλές πτύσεις και επαναστατεί το είναι μου. Την ώρα που τους βλέπω να ορμούν και να παλεύουν να αρπάξουν ένα κομμάτι ψωμί, μου έρχονται στο νου ανάλογες σκηνές της κατοχής.
Να είσαι καλά και καλή σου νύχτα. gskastro

irlandos είπε...

Καλώς επανήλθες στον κόσμο της μπλογκόσφαιρας, φίλε Κάστρο.

Η Υεμένη θα πρέπει να είναι συναρπαστική χώρα! Έχω πάει στη ... γειτονιά της (Ομάν, Εμιράτα κλπ) αλλά στην Υεμένη δεν πήγα, αποθαρρημένος κι εγώ από τις συμβουλές εκείνων που μου περιέγραφαν τους κινδύνους της χώρας αυτής.

Κρίμα για τη φωτογραφική σου μηχανή (κυρίως κρίμα για τις φωτογραφίες που έχασες).

Καλό καλοκαίρι σου εύχομαι,

Φιλικά,
Ιρλανδός

Artanis είπε...

Εντάξει, ας μην το κάνουμε θέμα, σημασία έχει πως είσαι εδώ, και πάλι...
Καλημέρα απο ΝΖ, σε φιλώ...

gskastro είπε...

Φίλε Ιρλανδέ πράγματι αυτό που με στενοχώρησε ήταν η απώλεια των φωτογραφιών, είναι κάτι που δεν αντικαθίσταται. Και το κυριότερο είχα πολλές από την δουλεία μας.
Η Υεμένη έχει μια γοητεία που δεν μπορώ να την εξηγήσω. Θα ήθελα να ξαναπάω αλλά η οικογένεια σήκωσε επανάσταση, μόλις διάβασαν για την απαγωγή και δολοφονία 9 ατόμων από σιίτες αντάρτες.
Καλώς σας βρήκα λοιπόν και καλό καλοκαίρι και σε εσένα. Gskastro

gskastro είπε...

Καλή μου Artani έρχομαι σ’ εσένα για λίγο κουτσομπολιό. Πολλά φιλιά gskastro

Vrakas Kostas είπε...

Το θετικο στην ολη κατασταση,ειναι που βρηκες και παλι τον χρονο και το κεφι προπαντος,να μας ανοιξεις το..σπιτικο σου φιλε μου Γιωργη.
Το καλο,ειναι που εισαι καλα.
Κι ας..ξεχνας;)
Συμφωνω απολυτα με την αναλυση σου για την λεηλασια των χωρων..
και για τα φωτα που..τους αλλαξαμε:(
Στα ιδια αναφερομαι κι εγω περιληπτικα
σε πρασφατη αναρτηση.
Στο μονο που θα συζητουσα μαζι σου λιγο παραπανω..
θα ηταν,το τι κανουν αυτες οι χωρες σημερα,γενικα ο λαος και οι πολιτικοι τους,να ξεφυγουν απο αυτην την κατασταση που τους εχουμε φερει.
Ολιγον τι..σαν Γερμανος..τις τελευταιες μερες,λογω καποιων επικαιρων γεγονοτων,γινομαι λιγο αλεργικος στο ακουσμα της Υεμενης.

Παραταυθα..
...............

Τα σεβη μου φιλε Γιωργη.

gskastro είπε...

Φίλε Κώστα θα σου διηγηθώ την περίπτωση του καταπληκτικού Έλληνα που γράφω στην ανάρτηση. Την επιχείρηση δεν την δημιούργησε στην Υεμένη, την μετέφερε από την Ελλάδα γιατί δεν άντεχε άλλο εδώ (μεγάλο το πρόβλημα που έχουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες). Όταν έμαθα ότι η χάρη του φτάνει μέχρι τη Σομαλία, απόρησα αν κινδυνεύει. Και η απάντησή του ήταν απλή, έχω τον αρχηγό της αστυνομίας. Και στη δεύτερη απορία πως μπορεί να τον προστατέψει από τους πειρατές, έλαβα την απάντηση «και ποιος σου είπε ότι δρουν ανεξάρτητα».
Άλλωστε αν θυμάσαι έχει γραφτεί στις εφημερίδες ότι οι πειρατές είναι πολύ καλά πληροφορημένοι και πιθανό να γνωρίζουν τις κινήσεις των πλοίων από το City.
Με άλλα λόγια Κώστα η σαπίλα έχει φτάσει τόσο βαθειά που δεν ξέρω αν υπάρχουν τοπικές πολιτικές και λαϊκές δυνάμεις για να διορθώσουν τα πράγματα.
Προφανώς θα αναφέρεσαι στην απαγωγή των 7 Γερμανών, του Άγγλου και της γυναίκας του στην Υεμένη. Φαίνεται ότι τους έχουν σκοτώσει όλους. Οι άνθρωποι πήγαν να βοηθήσουν και είχαν αυτό το τέλος.
Να είσαι καλά φίλε και όποτε θέλεις συμβουλές για επισκευές να βάζεις τέτοιες φωτογραφίες για να τις αναλύω. Γιώργος

Vrakas Kostas είπε...

Ακριβως οπως το ειπες φιλε μου..
τοσο οργανωμενοι.
Αρα εχουν καποια αλλη υποσταση σημερα,απο αυτην που νομιζαμε.
Εχουν καποια αλλη οντοτητα.
Και ετσι πρεπει τελικα σημερα,να κρινουμε.
Πρεπει να αναθεωρησουμε πολλα.
Κανεις δεν σεβεται την Ελλαδα σημερα
λογω του ενδοξου παρελθοντος της.
Μας μετρανε οπως μα βλεπουν σημερα.
Το ιδιο πρεπει να κανουμε κι εμεις με καποιους αλλους λαους.
Οσο για την απαγωγη αυτων που ανεφερες..
Χθες θαψαμε εδω τις δυο κοπελες.
Για την οικογενεια,δεν γνωριζουμε ακομα τιποτα.
Αλλα οι ελπιδες ειναι στο ναδιρ.
Καλο μας βραδυ Γιωργη.

Υγ..Δεν κρινω ποτε μια χωρα,μια κατασταση,απο μεμονωμενα περιστατικα.

asterion είπε...

Τώρα που πήρες φόρα δεν σε σταματάει τίποτα.
Ο σκοπός ήταν να μην ξαναθυμηθείς το"κοκό". Τώρα που το ξαναγεύθυηκες, ο Θεός να μας λυπηθεί οι αναμνήσεις ξαναγύρισαν κατακλυσμικά!!!

asterion είπε...

Τώρα που πήρες φόρα δεν σε σταματάει τίποτα.
Ο σκοπός ήταν να μην ξαναθυμηθείς το"κοκό". Τώρα που το ξαναγεύθυηκες, ο Θεός να μας λυπηθεί οι αναμνήσεις ξαναγύρισαν κατακλυσμικά!!!

gskastro είπε...

Κώστα έχουν αποκτήσει ντοκτορά στις μεθόδους του εγκλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν ξέρεις πλέον ποιος είναι αθώος ή ένοχος, Και σαφώς όπως γράφεις δεν μπορείς να κρίνεις μία χώρα από μεμονωμένα γεγονότα, όμως δεν μπορείς να μην επηρεάζεσαι.
Όσο για την Ελλάδα μας, αν δεν την σεβαστούμε πρώτοι εμείς γιατί να την σεβαστούν και οι άλλοι;
Και για παράδειγμα θα σου πω αυτό που άκουσα σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο. Εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε στην ελιά ένα επικίνδυνο και απαγορευμένο (στην Αμερική εδώ και χρόνια) φυτοφάρμακο (Λεμπαϋσίντ αν άκουσα καλά) για την καταπολέμηση του δάκου. Και ο λόγος που το χρησιμοποιούμε είναι γιατί υπάρχουν ακόμα μεγάλες ποσότητες στις αποθήκες. Χρειάζεται να γράψω τίποτε άλλο! Καλή σου ημέρα Κωστή.

gskastro είπε...

Φίλε Αστερίωνα έχεις δίκαιο δύσκολο να σταματήσω. Με θυμάσαι πως ήμουν τότε στο Ελληνικό; Μου μιλούσανε οι κοπέλες και κοκκίνιζα. Να είσαι καλά φίλε μου gskastro

fractal είπε...

ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΕΣ!!!
Έτσι κάνουν οι φίλοι?
΄Μαύρο πλήκτρο έρριξες..
Σου λείψαμε καθόλου?
Είδες όμως.
Σε υποδέχτηκαν όλοι με δοξαστικά σχόλια.
Έρχομαι τελευταια και καταϊδρωμένη.

Ομως με πολλά φιλιά .

Άστρια είπε...

Καλώς ήρθες καλέ μας φίλε gsKastro.

Δεν θα σταθώ στα όσα περί μετανάστευσης αναφέρεις. Το θέμα είναι υπαρκτό, φλέγον και σίγουρα δεν εξαντλείται.

Θα σταθώ στον πατέρα gskastro, να τον συγχαρώ που για άλλη μία φορά απέδειξε την "καστρική" του δύναμη, δίνοντας μαθήματα αγάπης, αισιοδοξίας, επιμονής .....
Να είσαι καλά και να συνεχίζεις έτσι να προσφέρεις πάντα!!!

Και πάλι καλώς ήρθες:))

gskastro είπε...

Καλό μου fractal έχεις απόλυτο δίκαιο έπρεπε να γράψω ότι θα απουσιάσω για κάποιο διάστημα., κάθε ημέρα όμως έλεγα ότι θα μπω και κάθε μέρα το ανέβαλα από την κούραση.
Όμως εσύ δεν πρέπει να έχεις παράπονο, αν και είσαι παραπονιάρικο fractal, με την τακτική τηλεφωνική επαφή που είχαμε. Πολλά φιλιά από τον gskastro

gskastro είπε...

Φίλη μου Άστρια δεν είμαι μόνο εγώ, ξέρω πολλούς πατεράδες (άλλωστε αυτός είναι ο πρωταρχικός ρόλος μας) που προσφέρουν στα παιδιά τους.
Τι αξία θα είχε η ζωή αν ο καθένας κοιτούσε αποκλείστηκα την δική του ζωή. Να είσαι καλά φίλη μου και πολλά φιλιά. gskastro

nikiplos είπε...

Αγαπητό μας κραταιό κάστρο, καλώς επανήλθες!!!
Πολύ χάρηκα που σε ξαναδιάβασα!!!

Σε ευχαριστώ από καρδιάς για τα καλά σου λόγια... τα είπες εσύ καλύτερα από μένα όμως!

Συμφωνώ με τις αναλύσεις σου για το έγκλημα με την γενική του έννοια. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν χάνεται η συνοχή της κοινωνίας, όταν δεν υπάρχουην οι σταθερές και κυρίως όταν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι αποκλεισμένο από τα κοινωνικά δρώμενα, εξ αρχής περιθωριοποιημένο δλδ.

Με εντυπωσίασε ο τρόπος που είδες το τον κόσμο και τους ανθρώπους και κυρίως που συμπαραστάθηκες στον υιό σου. Οφείλλει να αισθάνεται τυχερός!

Όσο για τις χώρες εκείνες τι να πει κανείς... πλήθος ανθ΄ρωπων περιφέρονται χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε εργασία να κάνουν, χωρίς φυσικό πλούτο και όπου κι αν πάνε βρίσκουν οπλισμένους σαν αστακούς στρατιώτες, που φυλάνε οχυρωμένες έδρες δυτικών επιχειρήσεων, που τι δουλειά έχουν εκεί στον τόπο τους? όταν το μόνο που κάνουν είναι να τους παίρνουν το νερό, να αποτρέπουν έμμεσα την οποιαδήποτε άλλη οικονομική ενασχόληση και στο τέλος, πως πληρώνονται και ζουν όλοι ετούτοι οι στρατιώτες?

Πως στ' αλήθεια να αισθάνονται μέσα στην καρδιά τους, που από όταν πήγε εκεί η "Δυτική επένδυση" και "οικονομία" δεν έχουν δει στον ήλιο μοίρα? Παρά μόνο συρματοπλέγματα και στρατιώτες?
Από τις κυβερνήσεις τους που δεν είχαν στείλει εκεί ποτέ ούτε έναν Γιατρό?

gskastro είπε...

Φίλε Νίκιπλε η εμπειρία του τελευταίου ταξιδιού μου, καθώς και αρκετών άλλων σε αυτές τις χώρες, αλλά και η δική σου ανάρτηση μου έδωσε το έναυσμα να γράψω ό τι έγραψα.
Μου έχει μείνει αξέχαστη η εικόνα των άθλιων στρατοπέδων των Παλαιστινίων στη Βηρυτό ή των μικρών παιδιών με το απέραντο μίσος στα μάτια τους και με όπλα στα χέρια να μας σταματούν στη Βηρυτό για να μας ελέγξουν και στο άκουσμα της λέξης Γιουνάν να μας αφήνουν να περνάμε χωρίς δεύτερη κουβέντα. Αμφιβάλω αν ήξεραν που πέφτει η Ελλάδα, η μαγική λέξη όμως έκανε το θαύμα της. Μέσα σε αυτή τη δυστυχία που ζούσαν ήξεραν ότι η λέξη Γιουνάν σήμαινε φίλος και είχαν ανάγκη από φίλο.
Από πολύ παλιά μου έχει μπει αυτή η έμμονη σκέψη ότι εμείς φταίμε για την κατάντια των λαών αυτών. Και είναι πιο εύκολο να το δει κανείς όταν για επαγγελματικούς λόγους βρίσκεται από μία πλούσια χώρα σε μια φτωχή και ταλαιπωρημένη.
Να είσαι καλά φίλε μου και να έχεις μια πολύ ωραία Κυριακή. gskastro

Theogr ο κηπουρός είπε...

Καλώς τον. Και έλεγα που χάθηκες; Βλέπω όμως ότι πάλι λείπεις. Για μια καλησπέρα πέρασα και να σε ρωτήσω αν δέχεσαι επισκέπτες. Έμαθα ότι οι γειτόνισσες μαγειρεύουν υπέροχα και ‘γω για καλό φαί πετά την σκούφια μου. Να είσαι καλά και να μην χάνεσαι.

gskastro είπε...

Φίλε Theorg καλώς τον, τώρα δεν λείπω απλά μπαίνω στα άλλα blog και αφήνω σχόλια, δεν βρίσκω κάτι δροσερό και καλοκαιρινό να γράψω στο δικό μου, άσε που δεν μου μένει και πολλής χρόνος. Με τόσες γειτόνισσες να με ταΐζουν όλο μπουκωμένος είμαι.
Πάντως είσαι ευπρόσδεκτος κάτι θα βρεθεί και για σένα. Να έχεις ένα καλό καλοκαίρι και θα τα λέμε. gskastro

gskastro είπε...

Φίλε Theorg προσπάθησα πολλές φορές να μπω στο blog σου αλλά μου βγάζει μήνυμα ότι δεν μπορεί να ανοίξει το http://kiposgr.blogspot.com. Θα προσπαθήσω αργότερα και ελπίζω να μπω. gskastro